Els professionals sanitaris viuen amb “decepció” i “desconcert” les imatges de les festes i les trobades de nit coincidint amb la fi del toc de queda nocturn. El cap del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador general de la covid-19 de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, considera un “error” la finalització de l’estat d’alarma. No entén que hi hagi persones que celebrin que s’hagi acabat una mesura “que estava impedint que la gent morís”. I afirma: “Ara tindrem més morts i més contagis”.

Milers de persones celebren la fi del toc de queda a les places i platges de Barcelona

Per ara, però, les urgències de l’Hospital del Mar han atès en les últimes 24 hores 10 vegades més ingressos per intoxicacions que per covid, provinents de festes a les platges i els entorns.

Coronavirus, en directe

“Tenim un grapat de pacients de menys de 30 anys ingressats”

Horcajada considera que si es repeteixen les imatges de la nit de dissabte “podria haver-hi un rebrot d’ingressos i de contagis”. “Ens preocupa perquè vindran pacients”, pronostica. El coordinador de la covid a l’Hospital del Mar també alerta que una part d’aquests pacients seran gent jove. De fet, assegura que actualment hi ha “un grapat de pacients de menys de 30 anys ingressats per covid greu”. Els llits d’UCI del centre continuen estan plens, “igual que fa un mes”, i únicament baixen els ingressos a planta, tot i que “molt lentament”. “Ens hem acostumat a tenir les UCI plenes”, lamenta Horcajada, que assegura que els metges no entenen “res del que està passant”.

Desànim a l’Hospital de Sant Pau: “És desencoratjador”

El coordinador de la pandèmia a l’Hospital de Sant Pau, Pere Domingo, també creu que les imatges de festes i concentracions “no semblen una bona notícia”. Considera que és “desencoratjador” que hi hagi un col·lectiu de gent que sembla que sigui “poc permeable als missatges”. A més, Horcajada envia un missatge als joves: “També n’hem vist a les UCI”. Sobre el virus, ho té clar: “El millor és no agafar-lo, perquè l’evolució del pacient és bastant imprevisible”.