L’interior d’illa de la Torre de les Aigües es va inaugurar el 1987 i va ser el primer espai recuperat dels prop de 50 interiors d’illa a l’Eixample. Des de l’inici, cada estiu es convertia en una platja, fins que fa un any es va tancar per les queixes per soroll d’una veïna. Ara, altres veïns i comerciants denuncien que l’espai està molt deixat.

Manca de manteniment i mals usos

La sorra del que era l’anomenada Platja de l’Eixample s’ha convertit en un espai on els gossos fan les seves necessitats. Tot i que un cartell ho prohibeix, nombrosos animals s’hi acosten. El problema, denuncien els veïns, és que l’àrea no està tancada ni passa els controls sanitaris i de neteja necessaris. “Els gossos van per tot arreu, s’hi deuen pixar i deuen fer totes les seves necessitats aquí dintre a la sorra”, diu Elisabet Valldosera, “i després hi venen els pares amb canalla.”

D’altra banda, els comerciants del barri asseguren que la Guàrdia Urbana ja ha hagut de retirar-ne objectes diversos en dues ocasions i també s’han hagut d’esborrar pintades ofensives. Per això, demanen a l’Ajuntament que faci manteniment de l’espai i que se’n respectin els horaris d’obertura. Xavier Llobet, president de l’associació de comerciants CorEixample, demana que hi hagi “un rigor d’obertura i de tancament perquè si no aquí dintre no sabem el que pot passar”. Tem que, en ser un interior d’illa, algú pugui entrar als habitatges: “Accedir als edificis és fàcil, trepant es pot arribar als edificis i poden passar moltes coses”, diu.

També demanen que el consistori estudiï crear-hi més accessos. Ara, només en té un pel carrer de Roger de Llúria.

Aigües de Barcelona arranjarà la torre

La torre que dona nom a l’espai data del 1870 i es va construir per distribuir aigua potable als primers edificis de l’Eixample. És propietat d’Aigües de Barcelona, que ha confirmat que després de les festes de Nadal farà una intervenció de neteja i manteniment. La intenció és tancar-ne les finestres i instal·lar-hi un sistema de xarxes per prevenir que les aus hi accedeixin i hi criïn.

La resta de l’interior d’illa pertany al consistori, que va adquirir els terrenys —de 1.517 m²— el 1982 amb la intenció de fer-hi un jardí. Ara, veïns i comerciants esperen que el consistori en faci el manteniment.