Un cop Dani Alves ha sortit de la presó provisionalment… què passarà amb ell? L’exfutbolista, acusat de violació, haurà de comparèixer tots els divendres a partir d’ara davant la secretaria de la Secció 21 de l’Audiència Provincial de Barcelona i deixar un telèfon de contacte per poder ser localitzat. És una de les mesures cautelars a què està obligat després de sortir de la presó de Brians 2 en llibertat provisional aquest dilluns, en pagar una fiança d’un milió d’euros i fins que la sentència no sigui ferma.

Aquestes compareixences —segons la jurisprudència— computarien com a dies de privació de llibertat. L’exblaugrana no podrà acostar-se a la denunciant ni comunicar-s’hi per qualsevol via. L’Audiència ja disposa dels seus passaports —l’espanyol i el brasiler— i aquest tribunal ja ha advertit el consolat brasiler que no pot sortir del país.

La resolució del TSJ podria fer-se esperar fins a un any

Tant l’acusació particular i la fiscalia com la defensa han recorregut contra la sentència de l’Audiència que condemnava Dani Alves a quatre anys i mig de presó per haver violat una jove el gener del 2022. Serà el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) el que haurà de decidir si ratifica o no aquesta pena de presó, de la qual l’exblaugrana ja ha complert 14 mesos.

Miriam Company, advocada penalista del despatx Molins Defensa Penal, assegura que actualment la tramitació de la causa “no és preferent perquè no hi ha cap persona privada de llibertat”. En aquest sentit, pronostica que la resolució es pot fer esperar de sis mesos a un any.

El Suprem podria augmentar la pena de presó

Una vegada el TSJ emeti la seva resolució, les parts podran interposar un recurs de cassació a la Sala 2 del Tribunal Suprem i seria llavors quan la sentència passaria a ser ferma, una sentència, aquesta última, que podria trigar, pel cap baix, un any més i que seria de ple compliment per a Alves.

Si el Suprem creu que no s’ha apreciat correctament l’atenuant de reparació del dany podria elevar la pena”
Miriam Company, advocada penalista

Segons Company, si aquest tribunal considera que no s’ha apreciat correctament l’atenuant de reparació del dany, podria elevar la pena i el màxim seria el que han demanat les acusacions. La fiscalia va demanar nou anys i l’acusació particular, 12.

La possibilitat del tercer grau

Si el Suprem ratifiqués la pena imposada per l’Audiència, és a dir quatre anys i mig, Alves hauria d’ingressar novament a la presó per acabar de complir la condemna. Miriam Company afirma que, tot i que és poc habitual, l’exblaugrana podria ser classificat d’entrada en tercer grau i llavors gaudiria d’un règim de semillibertat, en el qual hauria d’anar a dormir a la presó entre setmana. Habitualment, diu, se’l classifica de segon grau i no és fins a les revisions de graus —cada cinc o sis mesos— que es decideix si se’l passa al tercer.