“La justícia no reconeix la gravetat de la violència sexual”. Així de contundent és la Maria Sallés, coordinadora d’Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS) davant de la resolució de l’Audiència de Barcelona d’excarcerar Alves fins que no es resolguin els recursos pendents i surti una sentència en ferm.

Sallés afegeix que amb aquesta decisió queda clar que “el dolor que hagi patit la dona agredida i les persones que potencialment ho poden ser no importa”. La coordinadora de l’AADAS lamenta, en la línia del que ja va advertir l’advocada de la víctima Ester García, que la reparació dels danys provocats per les violències sexuals “no és possible” a través de la justícia establerta.

La justícia no reconeix la gravetat de la violència sexual”
Maria Sallés, coordinadora d’AADAS

Presó per a pobres

En el mateix sentit, la psicòloga especialitzada en violències sexuals Alba Alfageme apunta que la amb la posada en llibertat condicional de l’exblaugrana a canvi de mesures cautelars com l’ingrés d’un milió d’euros, posa en evidència “no només el biaix masclista de la justícia, sinó també el classista”.

La també especialista en victimologia afirma que “s’està donant un missatge d’inseguretat i indefensió a les dones que han patit violència sexual”. A més, remarca el fet que en els casos en què l’agressor té un fort poder adquisitiu “costa més de denunciar” i que amb la resolució d’aquest dimecres “es reforça el sentiment d’impunitat per agredir algú i després pagar per sortir de la presó”.

I conclou que es tracta d’una decisió “clarament injusta”. Alfageme valora el vot particular d’un dels magistrats contrari a la majoria, en el sentit que es continuen donant les circumstàncies que l’han mantingut fins ara a la presó i que el risc de fugida “continua present”.

La resolució posa en evidència no només el biaix masclista de la justícia, sinó també el classista”
Alba Alfageme, psicòloga experta en violència sexual

Maria Sallés creu que “avui en dia al nostre país és per als pobres” i afegeix que —lamentablement— no és excepcional que s’excarceri provisionalment agressors per bon comportament o per modificacions de llei.

L’excarceració temporal d’Alves és revictimitzadora

La mateixa posada en llibertat de Dani Alves és per a l’experta en violències sexuals Maria Sallés revictimitzant per la denunciant del cas i altres dones que hagin pogut patir violència sexual, i afirma que també ho és l’enfocament que es fa del cas des de molts mitjans de comunicació. Creu que és inadmissible que es faci un debat públic sobre una violació i que el dany causat a una persona pot fer reviure els fets i causar “encara més dolor”.