El gas pebre és un producte químic barreja d’aigua i pebre que irrita els ulls i provoca una sensació d’ofec i d’angoixa a la persona que en pateix els efectes. Es fa servir de defensa personal i també com a eina policial. Es dispara mitjançant un esprai que permet dirigir el gas cap a l’objectiu, que queda atordit durant una estona.
El seu ingredient actiu és la capsaïcina, un component dels pebrots picants. Segons la quantitat d’aquesta substància que tingui l’esprai, aquest resultarà més o menys irritant i els seus efectes duraran més o menys. Hi ha cert debat sobre si l’ús del gas pebre és perillós o no. Hi ha estudis que diuen que l’exposició repetida a aquest gas pot provocar canvis en la sensibilitat de la còrnia. També pot provocar complicacions si s’aplica a persones que tenen asma o problemes respiratoris.
En un informe, el Parlament Europeu va descriure’n els efectes com “una sensació ardent a la pell que dura de 45 a 60 minuts amb espasmes a la part superior del cos que forcen la persona a inclinar-se endavant, provoca una tos incontrolable i dificulta la respiració i la parla. També provoca ceguera temporal amb duracions d’entre 15 i 30 minuts”.
A Espanya és legal però amb límits
A Espanya els esprais de gas pebre per a ús particular són legals, sempre que estiguin homologats. Estan permesos aquells que tinguin com a molt un 5 % de capsaïcina. El seu ús per a defensa personal, ara bé, està restringit a causes excepcionals de perill imminent ja sigui per l’atac d’una persona o bé d’un animal. Un ús injustificat i irresponsable podria comportar conseqüències penals. També està permès per a ús policial. De fet, cossos com els Mossos d’Esquadra en tenen.
Cada país té una legislació pròpia sobre el gas pebre. A França la policia l’utilitza de manera habitual, com es va veure en les manifestacions dels armilles grogues. Recentment, també l’ha fet servir la policia de Hong Kong en el marc de les protestes contra la llei d’extradició.