recollida taronges carrers poblenou

A finals de gener es va fer una espigolada dels tarongers dels entorns de la plaça de Prim, al Poblenou. Les taronges que es recullen són amargues i no són aptes per al consum directe, però sí per fer-ne melmelada. I d’aquella recollida se n’han produït més de 1.000 pots, que aquests dies s’estan lliurant a tres entitats del barri: l’església evangèlica del Poblenou, l’Associació de Veïns Paraguai – Perú i la parròquia del Sagrat Cor de Jesús.

El projecte s’emmarca en la iniciativa Barcelona Espigola, en què han participat barris de cinc districtes per aprofitar les taronges amargues que produeixen els tarongers de la ciutat. A Barcelona hi ha més de 3.300 tarongers, que representen l’1,5 % del total d’arbres que acullen els seus espais públics.

En les espigolades s’hi van implicar 13 entitats i més de 160 persones que conjuntament van recollir fins a 2.640 kg de taronges, amb els quals, després dels corresponents controls sanitaris, s’han elaborat gairebé 13.000 pots de 160 grams de melmelada, dels quals 1.200 corresponen al Poblenou.

Projecte La Marga

L’Institut Municipal de Parcs i Jardins, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Espigoladors, entitat dedicada a fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació, impulsen el projecte La Marga a cinc districtes de la ciutat — les Corts, Ciutat Vella, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí— amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat més saludable i que posi l’alimentació sostenible al centre.

La iniciativa té com a propòsit donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat i convertir-les en melmelada. Els pots, batejats com La Marga, són distribuïts a diferents entitats socials dels districtes que atenguin persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o de risc en la salut. D’aquesta manera, es contribueix a fer una ciutat més saludable des que no s’apliquen productes fitosanitaris als arbres i al sòl. L’Agència de Salut Pública de Barcelona és l’encarregada de supervisar el procés i assegurar la qualitat del producte final.