Els treballadors de les fleques i les rostisseries de la ciutat han de fer, aquests dies d’onada de calor, un sobreesforç per treballar en els seus obradors on, en alguns cassos, es poden superar els 50 graus de temperatura.

Obradors sense aire condicionat

Un dels problemes principals als quals s’enfronten els forners aquests dies d’altes temperatures és la impossibilitat de gaudir d’aire condicionat mentre treballen. Tot el gremi sap que si l’ambient de l’obrador es refreda es crea condensació i això afecta el producte final, especialment al pa. Per tant, aquests dies es veuen obligats a treballar amb temperatures al voltant dels 50 graus.

Nosaltres estem acostumats a treballar amb aquest tipus de temperatures però fins a un límit, si passem aquest límit, patim. Prenem molta aigua i líquids en general
Spiros Dagretzakis, forn grec Furnos

L’Spiros Dagretzakis és la cara visible del forn de pa grec Furnos, situat al carrer de Marià Aguiló, a ple barri del Poblenou. Comprovem, amb un termòmetre a la mà, que a tocar del forn la temperatura s’enfila fins als 60 graus.

La temperatura ambient a tocar del forn Furnos

Tres mesos de patiment

En la mateixa línia s’expressa en Luigi Ventre, que regenta el forn Trigo, panes y pasteles, també al carrer de Marià Aguiló i on destaquen les especialitats italianes. En Luigi és conscient que els mesos d’estiu són els més complicats per a la seva professió, però després dels tres mesos caniculars, els més durs, la situació acaba millorant.

Nosaltres tenim dispensadors d’aigua i cada 20 minuts o mitja hora sortim a prendre l’aire fora, també ens rentem la cara
Luigi Ventre, propietari del forn italià Trigo

Per mirar de fer front a aquest ambient de treball tòrrid, en Luigi ha posat un seguit de facilitats als seus treballadors. “Nosaltres tenim dispensadors d’aigua i cada 20 minuts o mitja hora sortim a prendre l’aire fora, també ens rentem la cara”.

La focaccia que prepara en Luigi al forn Trigo

Les rostisseries també pateixen

No deixem el carrer de Marià Aguiló i ens aturem a la rostisseria La Bodega. Aquí, els caps de setmana preparen pollastres a l’ast i això afegeix uns quants graus de temperatura extra al local.

Quan fem els pollastres, la botiga s’escalfa molt més que ara mateix, és ben bé el doble de calor i patim bastant
Lucy Alves, treballadora de la rostisseria La Bodega

Així ens ho explica la Lucy Alves, que es queixa que els dies de cada dia la seva botiga acumula més temperatura que la que fa al carrer. Els dies que toca fer pollastres a l’ast la cosa empitjora. “Quan fem els pollastres, la botiga s’escalfa molt més que ara mateix, és ben bé el doble de calor i patim bastant. A més, som més gent a la cuina treballant quan preparem els pollastres, el que complica la situació i ho passem encara pitjor“.

La Lucy Alves prepara els pollastres acompanyada d’un ventilador