El punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques a la zona d’oci nocturn del litoral barceloní ha registrat més de 1.500 actuacions d’informació i sensibilització des que es va posar en marxa, el 30 de juliol. El servei romandrà operatiu fins al 28 d’agost.
El dispositiu funciona cada estiu des del 2016 per prevenir i detectar relacions abusives i de violència a l’espai públic, segons ha explicat aquest divendres al matí la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Pérez també ha destacat la importància de dirigir-se als joves i comptar amb la col·laboració dels locals d’oci nocturn. El dispositiu encara estarà en marxa aquest cap de setmana.
Dues intervencions directes
Durant totes les nits de divendres i dissabte, un equip educatiu de professionals experts en violències masclistes i LGTBI-fòbiques han atès les consultes i demandes de suport sobre aquesta matèria de les persones que gaudien de l’oci nocturn de la ciutat. Un equip a l’estand del punt d’informació i un altre d’itinerant han registrat 1.589 actuacions de sensibilització i informació en quatre caps de setmana. També han realitzat 15 assessoraments sobre situacions de violència en el passat i han intervingut directament en dues ocasions.
Tenim la convicció que l’oci nocturn a Barcelona ha d’arribar a ser lliure al 100 % de violències masclistes i LGTBI-fòbiques
En els dos casos d’intervenció directa sobre situacions de violència masclista, s’ha activat el Circuit Barcelona contra la Violència Masclista, en coordinació amb les forces de seguretat. També s’han ofert assessorament i acompanyament a la persona que ha viscut l’agressió quan ha estat necessari. Els casos atesos han estat un d’assetjament masclista i un altre sospitós de ser un cas de submissió química. Laura Pérez ha dit que s’estima que la submissió química es podria donar en tres de cada 10 agressions d’aquesta índole que s’atenen a l’Hospital Clínic, centre de referència per a aquests casos.
El servei també ha estat operatiu en les festes majors de Gràcia i Sants
La Festa Major de Gràcia va tenir un punt d’informació contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques. Es va ubicar a la plaça de la Revolució de Setembre de 1868 i va estar operatiu els vespres i nits del 15 al 21 d’agost, període durant el qual es van registrar 1.670 actuacions d’informació i sensibilització, es van assessorar 12 persones i es van fer 14 intervencions en l’espai d’oci.
Per a la Festa Major de Sants, el dispositiu s’ha ubicat al carrer de Viriat, 21 i està operatiu des del 24 d’agost fins dissabte, 28, de 22 a 0.30 h.