La grip és un virus habitual durant l’època hivernal. És una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra i que arriba a Catalunya —la majoria de les vegades— a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

Símptomes de la grip

Habitualment el malalt té tos, mal de cap, febre elevada i malestar general.

Per prevenir la grip o bé per passar-la de la manera més lleugera possible, el Departament de Salut fa diverses recomanacions.

Es tracta amb analgèsics perquè els “antibiòtics no curen la grip”

La grip no es tracta amb antibiòtics ni amb cap fàrmac. Només en aquells casos en què hi hagi una sobreinfecció bacteriana (la més freqüent és la pneumònia, però també pot haver-hi sinusitis o otitis) o en malalts crònics com, per exemple, els malalts respiratoris, està indicat un tractament antibiòtic preventiu per evitar complicacions.

Es poden prendre analgèsics i antitèrmics (paracetamol) per rebaixar-ne els efectes, com el malestar general, el mal de cap i la febre. Diu Salut que els processos virals respiratoris “remeten espontàniament” i que tenen pocs dies de durada i símptomes, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas que es vulgui contactar amb un metge es pot trucar al 061.

Recomanacions per als malalts de grip:

  • Beure líquids (aigua, sucs, brous i infusions), les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós.
  • No fumar.
  • Descansar i fer repòs.
  • No deixar cap tractament mèdic habitual que s’estigui fent.
  • Prendre caramels sense sucre per a la irritació de la gola.
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llençar-los després de cada ús.
  • Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d’haver tossit o esternudat.

Població de risc

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques i cal visitar el metge.

Salut insisteix en la necessitat que la població de risc es vacuni.