Més de mig miler de persones, segons l’organització, s’han manifestat aquest divendres a la tarda per l’impacte que les obres a l’L8 dels FGC tindran al Parc de Joan Miró. Concretament, els treballs es menjaran bona part del parc perquè s’hi instal·larà el centre d’operacions d’aquests treballs, i serà també la zona on arribarà tota la terra que anirà extraient la tuneladora —que tindrà el pou d’atac a la Gran Via.

La ubicació de la base logística no agrada gens als veïns i entitats, que denuncien que el perllongament de la Línia 8 amenaça el parc. En un manifest conjunt alerten que això comporta inutilitzar-ne una tercera part durant cinc anys i que posarà en risc més de 170 arbres. Per això, insten la Generalitat i l’Ajuntament a emplaçar-lo en un altre lloc.

Aquesta primera mobilització s’ha convocat a l’arbreda del parc per evitar que desapareguin aquests exemplars. La convocatòria ha tingut el suport de diverses entitats com l’associació de veïns, el camí Antic, Eixample Respira, Jardins Emma i les AMPA de dos centres educatius (Institut Ernest Lluch i Joan Miró).

Les obres afectaran 178 arbres

Les alarmes dels veïns es van disparar ja fa dies, quan Associació de Veïns de l’Eixample Esquerre va tenir coneixement de la tala de més d’un centenar d’arbres en aquest parc. En total, les obres afectaran 178 arbres, dels quals 41 es traslladaran en un viver i després retornaran, i la resta seran reposats per a altres exemplars. Els veïns critiquen que no es recuperin els 137 arbres restants.

Les entitats consideren que, en el context d’emergència climàtica, “cal prioritzar la protecció i la creació de zones verdes“. Asseguren també que el parc té un gran valor per als veïns de l’Eixample, perquè és “una de les zones més contaminades de la ciutat i amb menys verd per habitant”.

Crida per trobar alternatives

Per tot plegat, exigeixen a les administracions que busqui alternatives per ubicar-hi la base logística de les obres: a l’Ajuntament, que faciliti altres espais, i a la Generalitat, que reconsideri la decisió i preservi el parc.

A l’entorn de la plaça d’Espanya hi ha altres espais públics i grans zones d’asfalt i formigó que podrien ser utilitzades per a aquesta finalitat sense carregar-se una arbreda que té més de 40 anys i que és el pulmó verd dels barris propers”
Manifest en defensa del Parc de Joan Miró: Salvem l’Arbreda!

El manifest també denuncia que “les dues administracions han treballat amb total opacitat” i les insta a tenir en compte les demandes del veïnat.

“Ho estem parlant”

Des del Departament de Territori no ho han descartat i han assegurat a betevé que “ho estan parlant amb l’Ajuntament de Barcelona”. De moment, no han concretat res més.