Les alarmes s’han disparat a l’AV Esquerra de l’Eixample en tenir coneixement de la tala de més d’un centenar d’arbres al Parc de Joan Miró per les obres de l’L8 dels FGC. Es tracta dels exemplars que toquen al carrer de la Diputació, a l’extrem sud-est del parc.

Segons ha confirmat el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya a betevé, el pla està pactat amb l’Ajuntament i afectarà un total de 178 arbres, dels quals 41 es traslladaran en un viver i després retornaran. La resta seran reposats per altres exemplars. Els veïns, molestos, no entenen per què no es poden recuperar els 137 arbres restants.

Una actuació inadmissible, segons els veïns

L’entitat veïnal és conscient que les obres de la Generalitat per unir les estacions dels FGC de Plaça Espanya i Gràcia afectaran un terç d’aquest pulmó verd. Però recentment s’han assabentat que es necessitarà talar 137 arbres. “En un moment d’emergència climàtica talar un centenar d’arbres ens sembla del tot inadmissible“, sentencia en Xavier Riu, de l’AV Esquerra de l’Eixample.

Plànol de la base d’operacions al Parc de Joan Miró (esquerra) i del pou d’atac a Gran via (esquerra)

“Han trigat molt anys a tenir cura del parc i tenir-lo preciós, la gestió d’aquest espai ha estat desastrosa i, si t’hi fixes, tots els pins estan torts. Si ara els talen ja seria l’últim que ens faltaria… Em sembla horrorós”, comenta l’Asunción Muntaner, una de les usuàries habituals del parc. Els veïns afirmen que els arbres fan una funció essencial com a espai d’estada i ombra.

L’Ajuntament no acceptarà “destrossar el parc”

La tinenta de l’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, ha comunicat a les xarxes socials que des de l’Ajuntament de Barcelona no s’acceptarà “destrossar el Parc de Joan Miró” amb les obres de la l’L8. Aquesta ha estat la resposta a la publicació que fa uns dies va fer l’associació de veïns.

Al mateix missatge, Sanz ha compartit la denúncia feta per l’AV Esquerra de l’Eixample i ha explicat que des del consistori s’ha traslladat a la Generalitat el missatge que ha de “trobar una alternativa” a la tala d’arbres.

Un terç del parc serà centre d’operacions de les obres

El Parc de Joan Miró, a la Nova Esquerra de l’Eixample, serà durant cinc anys el centre d’operacions de les obres de l’L8 dels Ferrocarrils de la Generalitat. Dins el parc s’hi instal·laran les oficines del personal d’obra i d’administració, el magatzem del material i també la zona d’apilament de terres, que és el punt on arriba tota la terra que anirà extraient la tuneladora. Sobre plànol, això comportarà l’ocupació de prop d’una tercera part de la superfície del parc.

Tot i que encara no s’ha detallat quan començarà a instal·lar-se aquesta base d’operacions, el calendari d’obres preveu l’inici dels treballs per a aquest estiu. Les obres dels FGC arriben en un moment crucial per al parc, que compleix 40 anys i que està pendent d’un projecte de transformació integral. Per aquest motiu la possible tala d’arbres preocupa molt els veïns i usuaris del parc.