parc joan miro

El Parc de Joan Miró, a la Nova Esquerra de l’Eixample, serà el centre d’operacions de les obres de l’L8 dels Ferrocarrils de la Generalitat per unir les estacions de Plaça d’Espanya i Gràcia. En aquest punt s’instal·laran les oficines del personal d’obra i d’administració, el magatzem del material i també la zona d’apilament de terres, que és el punt on arriba tota la terra que anirà extraient la tuneladora, entre altres serveis. Sobre plànol, això comportarà l’ocupació de prop d’una tercera part de la superfície del parc. Els treballs tindran una durada aproximada de cinc anys.

Els treballs per connectar les línies Llobregat–Anoia i Barcelona–Vallès dels FGC són una obra majúscula que comporten la perforació del subsol al llarg de quatre quilòmetres. El pou d’atac, és a dir, el lloc on la tuneladora començarà a excavar, estarà ubicat a la Gran Via, a tocar del Centre Comercial Arenes. Per això, s’ha decidit instal·lar la base d’operacions en un punt proper, el Parc de Joan Miró.

La galeria per l’extracció de les terres, al carrer de Llançà

A mesura que la tuneladora avança, les terres s’han d’anar extraient. Això es farà a través d’una galeria que es construirà al carrer de Llançà i que unirà el pou d’atac a la Gran Via amb l’antic Parc de l’Escorxador, ara de Joan Miró, on estarà la zona d’acopilament de terres.

El parc també tindrà una àrea de camions, que seran els encarregats de traslladar tot aquest material que s’extregui de la perforació a mesura que hi vagin arribant. També hi haurà el magatzem del material general d’obra i una zona de 1.455 metres quadrats reservada per emmagatzemar les dovelles, o el que és el mateix, les plaques de formigó que es van col·locant per fixar el túnel a mesura que avança la màquina en la perforació.

A banda, també s’hi ubicaran altres serveis com els accessos a l’obra, un dipòsit d’aigua, un punt de gestió de residus i les oficines.

Plànol de la base d’operacions al Parc de Joan Miró (esquerra) i del pou d’atac a Gran via (esquerra)

Cinc anys d’obres

Encara no s’ha detallat quan començarà a instal·lar-se aquesta base d’operacions al Parc de Joan Miró, però el que sí se sap és el calendari previst d’obres. L’inici dels treballs està previst per a l’estiu vinent i, si tot va bé, l’execució tindrà una durada de 58 mesos, gairebé cinc anys.