Els Mossos han carregat amb les porres contra alguns manifestants a la protesta en contra de la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell. El punt conflictiu ha estat la travessera de Dalt, que ha estat tallada durant més d’una hora pels centenars d’assistents a la concentració. Els moments de tensió s’han viscut en el moment que diversos activistes han barrat el pas i han donat cops a alguns vehicles que transportaven convidats a l’espectacle, han llançat globus amb pintura i també han tombat alguns contenidors. També en aquest moment és quan els agents han detingut un home, segons fonts policials, per un presumpte delicte d’atemptat a agents de l’autoritat, però que “podria canviar posteriorment per un delicte de resistència”. Segons la policia catalana, hi ha hagut set agents lesionats de diversa consideració, cap de gravetat.

El lema de la manifestació era “Els barris no som una passarel·la per a la seva desfilada”, per bé que durant la concentració també s’han sentit consignes com ara “Barcelona no està en venda” i “Louis Vuitton tortura i assassina”. A la protesta hi han assistit veïns del turó de la Rovira i la Salut, afectats per les restriccions que han comportat els preparatius de l’esdeveniment. També hi han acudit membres d’altres plataformes i de col·lectius animalistes, que mentre la via estava tallada han fet una desfilada alternativa anomenada ‘Unfuck Fashion. Moda anticapitalista’. Els models escollits portaven missatges en suport de Palestina i també amb contingut ecologista i en contra de l’ús del plàstic.

L’acte ha seguit fins a dos quarts de 10 de la nit, moment en què els organitzadors han desconvocat la manifestació.

“Ens sentim menyspreats”

Xavi Elson, veí de Can Baró, ha denunciat a betevé se senten “menyspreats davant les polítiques del PSC, que es preocupen més pels interessos privats de les marques que d’escoltar els habitants del voltant del Parc Güell”. En aquesta línia Gabriel Picart, veí del carrer d’Olot, ha etzibat que, si l’Ajuntament vol turisme de qualitat, ha de començar per reduir la massificació turística. “Van ser ells mateixos qui van prometre als veïns que descongestionarien el parc”.

Les protestes han estat convocades pels veïns dels Tres Turons i de la Salut no només per rebutjar la desfilada de Louis Vuitton sinó a “qualsevol ús privatiu de l’espai”. Han tingut el suport d’una desena d’entitats, moltes de les quals animalistes que protestaven per l’ús de la pell.

La regidora de Barcelona en Comú, Janet Sanz, també ha assistit a la manifestació i s’ha pronunciat en contra de les maneres d’actuar del govern municipal. Ha denunciat l’opacitat per part de l’Ajuntament i ha exigit “transparència en tot el procés d’actuació i contractació”. Els comuns, de fet, han enviat una carta a Laia Bonet, presidenta de BSM, en què han demanat accedir als contractes sobre la desfilada.

Problemes de mobilitat

A causa de la protesta, la Vila de Gràcia i el barri de la Salut han patit importants afectacions pel que fa a la mobilitat. La ronda del General Mitre estava saturada i les parades d’autobús, a vessar. Alguns busos han quedat atrapats a la travessera de Dalt durant tota la protesta.

Les protestes veïnals van començar dimecres

La primera protesta veïnal va tenir lloc aquest dimecres a la tarda i va reunir una seixantena de persones que van fer una tamborinada per fer sentir el rebuig veïnal a l’esdeveniment, que consideren que privatitza un espai que és públic i senten com a propi. Fora del recinte, diversos veïns es van sumar a la protesta amb cassoles.

L’Ajuntament defensa la desfilada

L’Ajuntament de Barcelona ha defensat la desfilada de Louis Vuitton al·legant que és una oportunitat perquè Barcelona “refermi el seu atractiu per captar grans esdeveniments de projecció internacional com la Copa Amèrica“. El consistori afirma que, més enllà de l’impacte en projecció de sectors estratègics, aquest gran esdeveniment ha comportat la contractació d’unes 500 persones.