L‘Ajuntament de Barcelona ha confirmat que un cop acabi l’estiu, s’iniciaran les obres per construir el mercat provisional de l’Estrella a l’espai que ara ocupa el llac dels Jardins del Baix Guinardó. L’anunci el va fer el conseller del districte de Gràcia, Àlex Monllaó, al consell plenari celebrat dimecres, arran d’un prec del Grup Municipal d’ERC en què es demanava un calendari concret d’execució del trasllat del mercat, després de “tres anys d’incertesa i opacitat” en el procés.

Monllaó va explicar que fa dues setmanes l’Ajuntament es va reunir amb els paradistes i que ara el projecte es troba “en fase de validació tècnica” per poder fer aviat la licitació i començar les obres després de l’estiu. També va concretar que la previsió del consistori és que el mercat s’hi pugui traslladar a finals del primer trimestre del 2025 i que les obres de reforma de l’edifici del Mercat de l’Estrella del carrer de Pi i Margall es realitzin entre el 2026 i el 2027. Tot i així, va matisar que el calendari podria variar lleugerament, depenent de com vagi el procés d’adjudicació i execució de les obres. A banda, en una segona actuació es construirà habitatge públic a les plantes superiors del mercat.

Un trasllat polèmic

L’Ajuntament va anunciar el 2022 la intenció de traslladar provisionalment el Mercat de l’Estrella als Jardins del Baix Guinardó per poder realitzar unes obres urgents a l’edifici que l’acull i que pateix problemes estructurals greus. L’octubre d’aquell any fins i tot es van poder veure imatges de l’avantprojecte, amb un edifici de fusta que havia d’ocupar la part central del parc. El veïnat de la zona de seguida va reaccionar en contra del projecte i llavors l’Ajuntament es va fer enrere i va començar a temptejar altres ubicacions.

Finalment, però, el març del 2023 el consistori va anunciar que el mercat s’ubicaria a sobre del llac dels jardins ja que considerava que era “l’opció més raonable” perquè només s’ocuparien 1.500 m2 dels 21.000 que té el parc i que no afectaria els espais que utilitzen els nens i els veïns. La resposta veïnal no es va fer esperar i al maig es va crear l’associació Salvem el Parc per lluitar contra aquest trasllat, que consideren que significaria la “destrucció del parc”.

Manifestació en contra

Salvem el Parc ha convocat per a aquest divendres una nova manifestació per oposar-se a la instal·lació del mercat provisional als Jardins del Baix Guinardó. Tenen previst concentrar-se a partir de les 18 h a la confluència del carrer de Lepant amb la ronda del Guinardó. Fins ara l’associació ha recollit més de 8.000 firmes en contra i ha recaptat 12.000 euros per posar una demanda a l’Ajuntament un cop liciti aquest projecte.