La plataforma Fem Gòtic, que agrupa veïns, comerciants i membres de la comunitat educativa, ha protestat contra la degradació del barri. Amb el lema “Un altre Gòtic és possible”, ha organitzat una cassolada a la plaça de Sant Jaume. Denuncia tres problemes principals: la massificació turística, els narcopisos i els clubs cannàbics il·legals.

Pels convocants, l’actual model turístic té efectes negatius en el barri. D’una banda, en el comerç, que asseguren que està majoritàriament dedicat als visitants. Diuen, per exemple, que els falten establiments com supermercats o merceries. Un altre dels efectes és l’augment dels preus dels lloguers, que denuncien que està obligant moltes famílies a marxar. I, finalment, hi ha efectes més immediats: la portaveu de Fem Gòtic, Eva Vila, afirma que bona part del turisme és “bastant incívic, tant amb els veïns com amb l’entorn”. En aquest sentit, denuncia soroll, brutícia i comportaments inadequats.

Un altre dels problemes de què es queixen els veïns són els narcopisos. Tot i que la presència d’aquests immobles on es trafica amb drogues és menor que al Raval, els que viuen al Gòtic estan preocupats per l’augment de la inseguretat. Denuncien que es troben xeringues al carrer i que alguns drogodependents acaben dormint a la via pública.

El tercer focus de conflicte són els clubs cannàbics il·legals, ja que asseguren que tenen captadors a la via pública per atreure clients. L’objectiu, diuen, són gairebé sempre turistes que acaben conduint als locals.