Una vuitantena d’estudiants de la UB s’han concentrat aquest dimarts al claustre de lletres per considerar que la universitat “encobreix i no actua” davant del cas de l’exvicerector Jordi Matas, acusat d’assetjament sexual. El catedràtic va renunciar el mes de desembre passat a les seves responsabilitats de gestió per emprendre accions legals.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), conjuntament amb les assemblees de Facultat de Lletres i Matemàtiques i el col·lectiu Doctorandes en Lluita —convocants de la concentració—, han recordat que tot i que el rectorat de la UB ha assumit que els fets denunciats el 2017 constituïen una agressió, “ha donat el cas per investigat i tancat“. Diuen que en tot moment s’ha “posicionat al costat de l’agressor” i que ha “deslegitimat i criminalitzat qualsevol reacció col·lectiva”.

Durant la concentració s’han cridat consignes com “professors agressors, rectorat encobridor” o “pim, pam pum que no en quedi ni un” i s’han adreçat fins al rectorat on han llegit un manifest.

Demanen mesures més contundents

Els estudiants demanen que s’emprenguin mesures més contundents contra Matas, com la seva expulsió de la universitat. També exigeixen es revisi el Protocol contra l’assetjament sexual existent actualment de cara a permetre les alumnes poder denunciar de forma segura.

Entre d’altres, han dit que “serien exigibles mesures cautelars” en cas que es denunciï un professor per assetjament sexual com acomiadar-lo temporalment de les aules per prevenir futurs assetjaments a d’altres alumnes. Alhora pensen que el protocol hauria de deixar clar “el rol de poder que exerceix el professorat vers l’alumnat”.

La UB dona el cas per tancat

Des de la Universitat asseguren que Jordi Matas ja no forma part de l’equip de govern de la UB, però sí que continua actiu com a professor. Des de la facultat asseguren que ja es va obrir un procediment quan es van produir els fet i per això dona el cas per tancat.