El vicerector de la Universitat de Barcelona Jordi Matas ha presentat la renúncia a les responsabilitats de gestió després de ser assenyalat com a responsable d’un cas d’assetjament sexual a una alumna. Segons un comunicat de la universitat, Matas ha presentat la renúncia a les seves responsabilitats de gestió per poder engegar “sense limitacions institucionals les accions legals que creu oportunes per defensar la seva honorabilitat”.

En el mateix comunicat, la Universitat de Barcelona ha explicat que “no farà cap pas enrere en la defensa de la protecció de les persones en aquesta matèria ni tolerarà cap conducta que impliqui cap mena d’assetjament”. La institució recorda que en el primer mandat de l’equip actual del rectorat “es va modificar i actualitzar el protocol per fer front a les conductes d’assetjament sexual, per evidenciar aquesta tolerància zero i la voluntat ferotge de no retrocedir”.

La UB demana “prudència i respecte”

En el mateix document, la UB manifesta que rebutja “qualsevol manifestació de violència o d’assenyalament públic vers les persones implicades en aquest afer” i ha fet una crida a la prudència i al respecte. En aquest sentit, afegeix que “la preocupació no pot canalitzar-se a través de la difamació, ni de l’escarni públic ni tampoc de les amenaces o conductes violentes”.

Segons la institució, les acusacions d’assetjament, que es remunten al 2016, ja van ser objecte d’anàlisi “d’acord amb el protocol existent en aquell moment”. Tot i que reconeix que és “legítim que amb la mirada actual es puguin fer valoracions”, la UB afirma que no reobrirà l’expedient, ja que implicaria “la desqualificació de les accions fetes per les persones que van informar i no existeix cap argument per fer-ho.

Un centenar de professors n’havien demanat el cessament cautelar

La renúncia arriba el mateix dia que més de 100 professors de la UB han signat una carta adreçada al rector de la UB per, entre d’altres, demanar el cessament cautelar del vicerector Jordi Matas després de les acusacions d’assetjament sexualment d’una alumna.

En la carta, també demanaven una investigació independent sobre els fets denunciats per l’estudiant i que es revisessin els procediments d’avaluació dels casos d’assetjament.

La reacció dels estudiants

El Sindicat d’Estudiants, en un missatge a les xarxes, ha afirmat que ha calgut que el moviment estudiantil hagi fet públic el cas i més de cinc anys perquè s’hagi apartat el vicerector. El sindicat, en canvi, lamenta el to del comunicat de la UB.