Més d’un centenar d’estudiants s’han concentrat a les 14 h d’aquest dimarts al claustre de la facultat de Lletres de la UB per denunciar que el catedràtic de Ciència Política i actual vicerector Jordi Matas podria haver assetjat sexualment una alumna. Els fets es remunten a l’any 2016 i els va destapar aquest dilluns el diario.es amb més d’una vintena de testimonis.

Al digital es detalla com Matas hauria dit a l’alumna denunciant que havia tingut somnis eròtics amb ella o com l’hauria perseguit per les instal·lacions de la UB. En nombroses ocasions, també, li havia enviat missatges en què li explicava que tenia ganes de veure-la i que la trobava a faltar. Per tot plegat, l’alumna afirma haver patit ansietat i atacs de pànic.

La mateixa estudiant assegura que quan es va activar el protocol de la UB contra l’assetjament després de fer la denúncia, “es va sentir qüestionada per part dels membres de la comissió d’investigació”. Finalment, el cas va arxivar-se.

Portaveus de l’assemblea de Lletres, organització convocant de la mobilització, expliquen que al darrera de la protesta hi ha el rebuig per part de l’alumnat pel fet que Matas fos nomenat vicerector i s’hagi mantingut dos anys en el càrrec “malgrat que la universitat sabia que era un agressor”. Per l’assemblea “se l’havia d’haver fet fora”.

Els representants de l’alumnat són del parer que la universitat “està encobrint a professors agressors i no ho podem permetre”. Afegeixen que el de Matas “no és un cas aïllat, sino que és una mostra més del sistema capitalista patriarcal en què vivim”.

En el marc de la protesta els estudiants han pujat al rectorat i han llegit un manifest i s’han cridat consignes en contra del que consideren l’encobriment universitari dels casos d’assetjament. “Pim, pam, pum que no en quedi ni un” o “no és un cas aïllat és el patriarcat” han estat algunes de les consignes que s’han cridat. Aquest dilluns el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans van emetre un comunicat en el qual destaquen la desprotecció de les alumnes per part de la Universitat davant dels casos d’abús de poder i assetjament sexual per part de professors.

El cas es va tancar l’any 2016

Consultada per betevé, la universitat de Barcelona assegura que l’any 2016, en el moment en que es van produir els fets denunciats, es va activar el Protocol i es va constituir una comissió que va emetre unes conclusions. Des de la facultat reiteren que si cap de les dues parts va presentar cap recurs “implica que van estar conformes amb el resultat”.