Les màquines han començat a desmantellar els horts de la Maladeta, a Nou Barris. Hortolans i veïns sabien que era només una qüestió de temps i ja ha arribat l’hora. La constructora Núñez i Navarro, una de les propietàries dels terrenys, té tots els permisos d’obra per començar a construir-hi abans de finals d’any.

Els usuaris dels horts ocupats van demanar al maig poder, com a mínim, recollir la collita plantada a la primavera. Però aquest dimecres els promotors van començar a instal·lar-hi tanques i les màquines ja estan retirant les restes de fustes i altres elements que delimitaven les parcel·les dels horts. “És veritat que deien que al setembre ens farien fora, però pensàvem que no era res definitiu, perquè altres cops han dit el mateix i al final hem aconseguit que es tirin enrere”, explica una de les hortolanes.

Adeu a la gran rambla verda

Pels veïns, el solar de la Maladeta és una ferida urbanística sorgida del Pla de reforma inferior (PERI) aprovat a finals dels anys 90. La participació de la iniciativa privada per reformar tot un barri va prioritzar la construcció d’habitatges en detriment d’equipaments i zones verdes, segons les entitats i veïns. Fa més de 10 anys que un grup de veïns van ocupar aquests solars, destinats a la construcció de pisos, per reconvertir-los ens horts. Reclamaven construir-hi un gran rambla verda. Per a una part important del barri, aquests horts són tot un símbol contra l’especulació. Fa tres anys, els veïns van presentar una iniciativa ciutadana per convertir la Maladeta en un espai públic, però no va ser aprovada. Un any abans, la pressió veïnal va impedir que una de les empreses propietàries desmantellés un dels solars perquè no tenia llicència d’obres.

Una de les pancartes que reivindica la construcció d’equipaments al solar

L’AV Porta lluita pels equipaments

L’Associació de Veïns de Porta té assumit ara que no podrà tenir tota la rambla verda que reclamaven des de fa anys als terrenys de la Maladeta. Tanmateix, manté la pressió per aconseguir equipaments a la resta del solar. Insisteix en la necessitat de construir un gimnàs i sala d’actes per a l’Escola Splai, situada a l’altra banda de la vorera. L’Ajuntament estudia també l’opció d’adquirir una part dels terrenys per contruir-hi pisos protegits.

Convoquen una concentració diumenge per salvar la rambla de Maladeta

Concentració per recuperar totes les parcel·les

Una part del barri, però, no dona per perduda la batalla i ha convocat per a diumenge, a les 19 h, una concentració per reclamar que totes les parcel·les siguin d’ús públic.