Indignació entre els organitzadors de la Prospe Beach, la platja efímera que cada juliol cobreix la plaça d’Àngel Pestaña, davant la negativa del districte de Nou Barris a utilitzar aspersors per refrescar-ne els usuaris. La prohibició municipal es basa en les restriccions d’aigua per la sequera però el col·lectiu de la Prospe Beach considera la iniciativa com un refugi climàtic i defensa que és necessari remullar la platja artificial, en especial els infants que hi acudeixen a fer activitats amb els casals d’estiu.

La sorra va començar a cobrir la plaça d’Àngel Pestaña aquest dilluns, tres dies després de rebre la negativa a la petició d’aspersors. L’organització entén la raó, la sequera, però confiava a poder usar-los tres cops al dia. Es tracta d’un ús més limitat que altres anys. De fet, havien calculat quants litres d’aigua hi invertirien. “És una plaça que es va dissenyar sense ombres. Com direm als casals infantils que no podran refrescar-se?”, lamenta Jordi Falcó, de l’organització de la Prospe Beach. Aquest estiu, a més, ja no havien previst instal·lar dutxes com altres anys per tal d’estalviar aigua.

Al·leguen el vessant social i “refugi climàtic” de la Prospe Beach

Des de la Prospe Beach critiquen que a ells se’ls neguin els aspersors mentre que les piscines d’hotels sí que es poden omplir. També posen sobre la taula la raó per la qual es va començar a convertir la plaça en una platja, ara fa més de 25 anys: les famílies amb pocs recursos, que tenen lluny la platja i que no es poden permetre pagar l’entrada a una piscina. A la Prospe Beach troben sorra i jocs i, en els moments en què la sequera quedava lluny, també es muntaven piscinetes d’aigua.

Prospebeach 2019
Casals infantils a la platja artificial de la Prospe Beach el 2019

“Prohibit l’ús d’aigua potable amb aspersors”

L’Ajuntament ha explicat a betevé que ha estudiat i analitzat la petició dels organitzadors, i se’ls ha informat del compliment i les limitacions que comporta el decret de sequera que dicta la Generalitat. El consistori va demanar un aclariment a l’Agència Catalana de l’Aigua sobre els usos d’aigua en casals i activitats amb infants. La resposta ha estat que l’ús d’aigua potable amb aspersors “resta prohibida en la fase d’excepcionalitat actual”, segons comenten fonts municipals. Per tant, no hi ha marge.

Un lloc de trobada i esport

La Prospe Beach 2023 s’inaugurarà el 30 de juny. A banda dels matins de casals infantils i les tardes de joc lliure, hi ha previstes diverses activitats fins al 21 de juliol. La més coneguda és el torneig de vòlei platja 4×4 el 8 de juliol, però també n’hi haurà un de juvenil el 30 de juny, un de 2×2 l’1 de juliol i, com a novetat, un torneig del joc de matar el 15 de juliol.

A banda d’aquesta vessant esportiva i infantil, l’organització defensa aquest cicle com una oportunitat de trobada del barri en un lloc especial i efímer. La iniciativa ha salvat diferents obstacles: edicions sense sorra per manca de pressupost, suspensions i la reubicació dins d’un pavelló amb restriccions el 2021 per la covid-19.