Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat El Jardí de la Julieta, un hort comunitari al carrer d’Ignasi Iglésias, 42, a Sant Andreu. Un ampli dispositiu policial s’ha desplegat aquest dimecres al matí per fer efectiva la primera ordre d’allotjament. Els usuaris s’hi han concentrat per evitar que s’executi el llançament, però no han pogut impedir-ho. Una quarantena d’activistes han bloquejat l’entrada del solar sense oferir resistència, i unitats de la Brimo els han retirat un a un.

Ocupat des del 2018

Aquest espai es va ocupar el 2018 per frenar la construcció d’uns xalets del luxe. A banda dels activistes que hi ha a les portes de l’espai, desenes de veïns també han respost a la convocatòria que s’ha fet per les xarxes per donar suport als membres de l’assemblea que gestiona l’hort.

dispositiu desallotjament Jardí de la Julieta

Primera ordre de llançament

Aquesta ha estat la primera ordre de llançament sobre el solar i s’ha executat. Els gestors d’aquest hort asseguren que no s’esperaven un desplegament policial tan ampli. A banda de Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i la comitiva judicial, també hi han anat els operaris encarregats de tapiar l’espai.

En previsió, l’assemblea del Jardí de la Julieta ha tret la majoria de plantes de l’hort al carrer perquè els veïns se les puguin endur a casa seva.

desallotjament del Jardí de la Julieta
Les plantes del Jardí de la Julieta, al carrer, perquè els veïns se les puguin endur a casa

Un projecte comunitari per fer fora l’especulació

L’assemblea que coordina el projecte assegura que la propietat del solar, l’empresa New Real Estate Horizon, “un dels majors especuladors del país”, pretén destruir el jardí per “construir-hi quatre habitatges de luxe que accentuarien i accelerarien el procés de gentrificació a Sant Andreu“.

Aquest hort comunitari va ser batejat com el Jardí de la Julieta, en record de l’última inquilina que va viure en una de les cases que hi havia en el solar.

Desenes de veïns s’han mobilitzat per donar suport a l’hort comunitari

Molt més que “un pulmó verd” a Sant Andreu

Els veïns també reivindiquen el Jardí de la Julieta com un projecte comunitari, anticapitalista, verd, viu i necessari. Asseguren que en aquests anys més enllà de ser un hort urbà autogestionat i un espai per gaudir del verd a la ciutat, perquè ha esdevingut un espai de convivència i cohesió social.

El Jardí de la Julieta ha estat l’escenari de concerts, tallers per a infants, cinema, teatre, recitals de poesia, sessions de ioga… i moltes altres activitats.