El frau elèctric de bars, restaurants i xiringuitos és més habitual del que sembla. Així ho assegura Endesa, que aquest dimecres al matí ha dut a terme, conjuntament amb la Guàrdia Urbana, diverses inspeccions a la zona de la platja de Barcelona per comprovar que els locals no tenien punxada la llum. El primer que han fet ha estat corroborar que tinguessin el contracte vigent i després, els tècnics han analitzat la instal·lació elèctrica. En total, aquest dimedres s’han dut a terme 14 inspecions a locals de la platja i, tot i que no s’ha detectat cap cas de frau, sí que s’han trobat deficiències en la instal·lació elècrica de dos xiringuitos.

Evitar possibles incendis

Endesa fa inspeccions de forma rutinària, especialment durant l’època estival. Els locals s’escullen aleatòriament. L’objectiu, a més de lluitar contra el frau, és evitar incidents més greus, com per exemple incendis. Des de la companyia, asseguren que una línia elèctrica manipulada és una font de risc i recorden el cas de Lloret de Mar d’ara fa uns anys. Després que es declarés un incendi en un hotel d’aquesta localitat, es va descobrir que l’establiment —i dos més de la mateixa cadena— tenia la llum punxada.

172 denúncies diàries a Espanya

A Espanya s’interposen cada dia 172 denúncies per frau elèctric. Segons Endesa, en el cas de bars i restaurants, el més habitual és que la denúncia la faci algun altre comerç. La sospita arriba, per exemple, quan abarateixen els preus de les consumicions. El que solen fer és, o bé punxar la llum de la xarxa pública o manipular el comptador. En aquest segon cas, continuen pagant les factures per no aixecar sospites.