La cinquena edició de la Setmana de l’Arquitectura ha finalitzat aquest diumenge amb un final de festa reivindicatiu en què s’ha apostat per la sostenibilitat i l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. La jornada de cloenda d’aquest esdeveniment ha estat proganitzada per les diverses propostes per fer del Campus Sud, situat a la part baixa del campus de la Zona Universitària, una zona més verda i revitalitzada per als veïns.

El cert és que l’aspecte i la funcionalitat actuals del Campus Sud podria passar a la història. L’Ajuntament vol canviar-ne la imatge i convertir-lo en un gran espai verd accessible per a tota la ciutadania. Els estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han presentat diverses maquetes. La proposta estrella és la creació d’una plaça de 7.000 metres quadrats entre els carrers de Pau Gargallo, Martí i Franquès, Baldiri i Reixach, i Pascual i Vila, amb el nom del poeta i arquitecte Joan Margarit.

S’estudia aplicar-ho a altres universitats

La presidenta del Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, Sandra Bestraten, ha explicat a betevé que treballen sobre maquetes en escala petita per poder veure com, posteriorment, es podria transformar en un projecte real “aplicable a cada una de les universitats de Barcelona”. Des del districte volen potenciar l’ús d’aquest entorn fora de l’horari lectiu i dotar-lo d’equipaments veïnals. El regidor de les Corts, Joan Ramon Riera, apunta que proposen “incorporar-hi habitatge, algun equipament de proximitat i fer més permeable el cementiri de les Corts”, si bé les iniciatives encara s’han de debatre.

Les actuacions urbanístiques que s’acabin duent a terme posaran en el centre l’eficiència i la transició energètica, així com les TIC i les dades massives o “big data”.

La Setmana de l’Arquitectura d’enguany ha inclòs en total més de 150 propostes relacionades amb el patrimoni i l’arquitectura.