Els assentaments tornen a ser visibles al voltant de la Torre del Fang, la masia d’origen medieval ubicada a la Sagrera i en desús des de l’any 2.000. Poc abans d’acabar el 2023, van aparèixer les primeres barraques, que han augmentat les últimes setmanes. N’han aparegut en quatre punts diferents: un adossat a les parets de la Torre del Fang, l’altre a sota del pont de Calatrava i dos més a tocar del carrer de Huelva.

La proliferació d’assentaments a la Torre del Fang no és un fenomen nou. Ja es va ocupar el 2018 i, de fet, el gener del 2019 hi va haver un incendi amb una desena de persones ateses. És per això que els veïns, preocupats, alerten que l’aparició de noves barraques posen en perill la masia històrica, que ja es troba molt degradada.

Hi viuen més d’una vintena de persones

Segons explica a betevé una de les persones que hi viu, en Wahid, als assentaments propers a la Torre del Fang hi conviuen una dotzena de persones. A la banda de sota del pont de Calatrava, distribuïts en tendes de campanya i barraques, també hi viuen una desena de persones més.

A tot plegat, s’hi han de sumar els assentaments que hi ha davant de l’antiga estació de mercaderies a la Sagrera, en solars buits ja des de fa anys. Oleguer Méndez, de l’Associació de Veïns de la Sagrera, explica que en l’últim mig any cada mes s’hi fan un parell d’assentaments nous. Calculen que n’hi ha uns vuit en tota aquesta àrea entre els de davant l’estació i els de la Torre del Fang.

Serveis Socials i Guàrdia Urbana en fan seguiment

Segons detalla l’Ajuntament a betevé, tant Serveis Socials com la Guàrdia Urbana treballen conjuntament amb el districte de Sant Andreu per fer control i seguiment de les persones que ocupen els assentaments a l’entorn de la Torre del Fang.

El consistori reconeix que en els últims anys s’ha desallotjat aquest espai diverses vegades i el districte de Sant Andreu ha realitzat actuacions per evitar l’ocupació com la instal·lació d’una tanca transparent al carrer del Clot. No obstant això, han tornat els assentaments que hauran de desallotjar amb l’inici del projecte de reurbanització de l’entorn previst per engegar durant la segona meitat del 2024. Segons el districte, les persones implicades ja estan informades i se’ls ofereix serveis d’atenció social i allotjament.

Preocupats per l’estat de la Torre del Fang

A l’Associació de Veïns de la Sagrera els preocupa especialment l’estat de la Torre del Fang pel seu valor històric com a edifici. “A veure si allò que no va ser capaç de destrossar la tuneladora del túnel de l’AVE, s’acabarà destruint per negligència administrativa”, sentencia l’Oleguer Méndez.

Els veïns també demanen que es faci el projecte de rehabilitació de la Torre del Fang “per evitar que s’acabi cremant o caient”, ja que amb la reurbanització de l’entorn no es preveu intervenir en l’edifici.