La primera referència documentada sobre la Torre del Fang, ubicada a l’encreuament del carrer del Clot amb el d’Espronceda, data del segle XV. Originàriament era una masia agrícola feta de maó i fang i, segons l’historiador local Joan Pallarès, es té constància que el 1425 s’anomenava Torre de l’Ave Maria.

De masia, a oficines

L’edifici medieval conté, sobretot, elements arquitectònics del segle XVI com ara les finestres i les llindes, que són d’estil gòtic tardà. Joan Pallarès explica que els propietaris de la masia van voler imitar l’estil dels palaus del carrer de Montcada, però ja feia un parell de segles que el gòtic no s’utilitzava.

Joan Pallarès també creu que és important pels esdeveniments que hi han succeït al seu entorn: “La Torre del Fang va servir com a caserna durant el setge del 1714 per a les tropes borbòniques”. Posteriorment, a finals del segle XIX, va passar a mans de diverses institucions religioses. L’any 1917 el Foment d’Obres i Construccions va adquirir la casa i la va utilitzar per emmagatzemar material gairebé fins als anys 70.

El 1984 l’Ajuntament va adquirir la propietat de l’edifici i, fins a finals del 90, la Torre del Fang va ser la seu de diversos serveis del consistori. Hi van establir-se l’arxiu històric de Sant Martí, el Centre per a la Normalització Lingüística de Barcelona i el Centre de Recursos Pedagògics.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Incendi a la Torre del Fang” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/incendi-torre-fang-sagrera/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Reclamen la rehabilitació de l’edifici

La Torre del Fang va tancar l’any 2000 i, des de llavors, es troba en desús. L’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera fa temps que reclama que es rehabiliti aquest edifici, que forma part del Pla Sant Andreu – la Sagrera i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. Oleguer Méndez, membre de la junta de l’entitat, diu que la Torre del Fang “no és un equipament, és un monument, i com més coses es puguin fer a l’interior perquè es posi en relleu la història de la Sagrera, millor”.

El novembre del 2018 es va constituir una taula de treball amb representants dels diferents grups municipals de districte i amb veïns per definir els usos de l’edifici. Fins ara s’han reunit dues vegades i la taula està previst que acabi al març.