L’Ajuntament de Barcelona guarda en un calaix un projecte aprovat i redactat per il·luminar la Catedral de Barcelona. El va fer el 2016 el dissenyador i enginyer industrial Alfred Sá, de Nur Lighting Design, després d’haver guanyat un concurs convocat pel Departament d’Enllumenat. El projecte va quedar aturat un cop redactat i el consistori no ha destinat mai pressupost —aproximadament 700.000 euros— per tirar-lo endavant. Ara, l’Ajuntament estudia de nou millorar la il·luminació de la Catedral.

Recuperar la il·luminació dels 70 amb tecnologia actual

Sá explica a betevé que la intenció del seu projecte és recuperar la il·luminació que tenia la Catedral durant la dècada dels 70, que “era ja molt bona”, tot respectant la forma antiga amb la tecnologia moderna LED de molt baix consum i sense emetre contaminació lumínica.

Tindria 300 focus i la voluntat és combinar llum molt suau des de fora, a distància, amb petits projectors en els interiors de torres, cimbori, campanars i vitralls dels temples. Tot plegat, consumiria una catorzena part de la instal·lació anterior.

Aspecte del projecte per il·luminar la Catedral de Barcelona, de Nur Lighting Design

“Una catedral mereix ser il·luminada”

Alfred Sá afegeix que, després de 37 anys de professió, li faria molta il·lusió veure executat aquest projecte perquè “una catedral mereix ser il·luminada”. Només faltaria “treure el projecte del calaix” i, després, actualitzar-lo perquè “tant els preus dels materials com les prestacions que tenen han canviat”, conclou.