Encara queden evidències a la porta d'aquest hospital que desafien l'aplicació de la nova Llei antitabac. ESTEBAN "Jo estic al carrer qui hem pot dir a mi fumar o no aquí. Sí jo entro a l'hospital, d'acord no puc fumar dintre, però aquí?" Malgrat tot, la majoria es mostren respectuosos amb la llei. JOSEP "Per la porta entren malalts... amb això no hi ha cap problema. He de fer deu passos més... no passa res." Les escoles i els Parcs Infantils són un altre dels espais protegits per la Llei. Els pares fumadors ho tenen avui una mica més complicat. DAVID "Jo crec que és una bona idea i que al final la gent s'acostuma i pels nenes també és millor... això segur." La prohibició també arriba a qualsevol bar o restaurant. En Nicolàs, propietari d'un local, ho té clar. La llei l'ha perjudicat. Al 2005 va haver d'instal·lar aquesta cortina d'aire per separar la zona dels fumadors i els no fumadors. Ara no té cap utilitat. NICOLÀS "A nosotros nos perjudica muchíssimo. Invertimos separando el local y bueno eso es dinero perdido." JOAN RAMÓN VILLALBÍ, Agència de Salut Pública de Barcelona "La gran diferència és per als treballadors del sector de l'hosteleria que tenen un nivell d'exposicó molt importants que les hi fan mal. Aquesta gent si que és veurà lliurada de riscos que ara tenen." Aquest ha de ser l'ùltim reducte per als fumadors. Es tracta de les terrasses dels bars. De totes maneres 250 inspectors de la Generalitat, vetllaràn perquè aquesta llei es compleixi als 45.000 locals que hi ha a tota Catalunya.

Sense excepcions, el tabac ja no és permès en discoteques, bars i restaurants. En l’àmbit de la restaurció només és legal fumar als espais a  l’aire lliure, és a dir, “tot espai  no cobert o tot espai que, estant cobert, estigui envoltat  lateralment per un màxim de dues parets, murs o paraments”, segons apunta la normativa.

Tampoc es pot fumar als parcs infantils i els replans, escales i portals dels blocs de pisos.

Els clubs de fumadors queden exempts de la Llei, ja que són locals específics per aquesta activitat. També es pot fumar en les habitacions dels hotels destinades a fumadors i tenint en compte que no es superi el 30% de l’espai del negoci.

Amb aquest enduriment es vol reduir la incidència del fum del tabac en els fumadors passius i evitar unes 800 morts cada any a Catalunya.