El Departament de Salut continua treballant per reduir el consum de tabac a Catalunya. Malgrat que el 2017 es va arribar al mínim històric del 24 % en l’índex de tabaquisme, es continuen buscant accions noves perquè continuï baixant. Una de les mesures que hi ha sobre la taula és prohibir fumar dins dels vehicles privats, una acció que comporta afectacions de salut a les persones que acompanyen el conductor, sobretot quan es transporten nens i dones embarassades en un espai tan petit.

De la mateixa manera que s’ha prohibit menjar o beure al volant, pel perill que suposa, encendre i fumar un cigarret comporta encara més possibilitat de tenir un accident. “Si ho lligues a la sinistralitat o a quan tires cigarretes per la finestra t’adones que potser seria un avantatge arribar a aquest punt”, explica la consellera de Salut, Alba Vergés. De moment, la proposta genera debat entre els conductors.

Des de la conselleria reconeixen que les lleis antitabac van suposar una ruptura per regular el consum del tabac en llocs públics però van deixar “certa permissivitat” als espais privats. 10 anys després, es vol començar a treballar en aquest àmbit per continuar reduint els índexs de tabaquisme. Vergés recorda que, tot i que s’ha fet molta feina en aquest àmbit, el tabac i l’alcohol continuen sent les drogues amb més afectació en la població.

De moment, és només una proposta que necessita consens per poder ser aprovada amb el Servei Català de Trànsit, que és qui té les competències per regular aquest tipus d’accions.  A banda dels vehicles privats, les lleis antitabac també tenen marge de millora en espais públics a l’aire lliure, com pot ser els entorns d’edificis on ja està prohibit fumar o instal·lacions esportives a l’aire lliure.