Aquest cap de setmana, l’entitat En bici sense edat ha organitzat una pedalada solidària i inclusiva per sensibilitzar la societat sobre la realitat que viu molta gent gran. Precisament, aquest és un dels col·lectius que ha patit més els efectes de la pandèmia del coronavirus, sobretot durant els mesos més durs de confinament en què alguns van patir encara més la soledat no desitjada. L’activitat els permet agafar aire i sociabilitzar amb altres persones.

Voluntaris i usuaris, un benefici mutu

El motor de l’entitat són els voluntaris: retornen la capacitat d’anar amb bici a persones que fa temps que no ho fan, ja que no tenen prou mobilitat. La Miriam Domínguez és voluntària de l’entitat i sempre que pot es mou amb bicicleta. Passeja amb persones grans que sense voler-ho s’han quedat soles, perquè d’aquesta manera, afirma, se sent més feliç. “Són persones que es troben soles, no socialitzen. Em fa molt feliç poder portar-les a llocs on potser van passar la infància“. Totes hi surten guanyant, explica. Les usuàries se senten més acompanyades.

Quan acabo una passejada, el somriure em dura un mes
Miriam Domínguez, voluntària

Coincidint amb la primera gran pedalada, l’Anna Maria Vila, que viu en una residència a Navas, ha participat de l’activitat per primera vegada, però està convençuda que repetirà. Ha explicat a betevé que la passejada li ha aportat “vitalitat” i “energia”. “Això t’anima a fer coses”, ha dit. “És una experiència rodona. És trencar per tornar a obrir. Una qüestió de salut anímica”.

Més de 400 participants

La primera gran pedalada s’estén durant el 13 i el 14 de març i, segons l’organització, s’hi han inscrit més de 400 persones. Això sí, per garantir les normes anticovid s’ha fet una convocatòria més dispersa en què ha calgut inscripció prèvia. La coordinadora d’En bici sense edat, Maria Elisa, explica que la trobada al Front Marítim ha estat “espontània”. La resta de participants, a través d’una aplicació, registren l’activitat que fan i se sumen els quilòmetres per a la gran pedalada. Els diners que recaptin els destinaran a projectes que desenvolupa l’entitat.