Fa un any de la posada en marxa de les primeres restriccions sanitàries en les residències de gent gran. Un col·lectiu especialment vulnerable a la covid-19 i que ha patit les conseqüències més dures de la pandèmia. Durant aquest temps s’hi han vist afectades les visites, els ingressos i les sortides a les residències de la gent gran. Però no només això, l’activitat als centres de dia es va suspendre i el servei d’ajuda a domicili va quedar en una situació semblant. Des de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) recorden amb especial tristesa la primera onada, però posen les seves esperances en la vacuna.

La presidenta de l’ACRA, ha destacat que la vacunació ha significat un “punt d’inflexió determinant” a les residències de gent gran que ha permès “tallar en sec la mortalitat i els contagis, agafar aire i mirar cap endavant amb esperança”. Ho ha dit en una carta oberta amb motiu del primer aniversari del tancament dels centres assistencials per la pandèmia i en què agraeix la tasca dels treballadors aquests mesos. Al text també recorda les 20.000 víctimes mortals a Catalunya, de les quals 8.000 en l’àmbit residencial.

En unes condicions d’extrema adversitat, sense material, protocols i normatives adients, vau fer un pas endavant per protegir la gent gran
Cinta Pascual (ACRA)

En la carta —dirigida a infermeres, metgesses, fisioterapeutes ocupacionals, educadors socials i psicòlegs, entre d’altres col·lectius— Pascual rememora amb tristesa com l’inici de la primera onada va causar una “indefensió” en el sector en no disposar d’EPI i tenir moltes baixes entre els treballadors, a més d’una “descoordinació entre administracions molt gran”.

El record d’aquella primera onada és horrorós: El dia que van morir més de 200 persones en el nostre sector, els crits d’auxili que no arribaven i que les derivacions hospitalàries es feien amb comptagotes.”
Cinta Pascual (ACRA)

La reobertura dels centres de dia

“Encara falta molt per recuperar la normalitat que teníem abans, però anem en la bona direcció”, reflexiona Cinta Pascual, que explica com les residències tornen a obrir les portes a la comunitat “amb prudència”. De fet, pel que fa a la vacunació, Pascual recorda que aquesta setmana gairebé 80% de centres de dia ja han rebut la segona dosis i esperen que en els deu pròxims dies ja comencin a recuperar el servei.”També ha de ser el torn dels centres de dia, de l’ajuda a domicili, d’un retorn a la normalitat per a tothom”, subratlla.

D’altra banda, la presidenta de l’ACRA ressalta el paper del sector privat, del qual afirma que “ha estat al peu del canó quan més se’l necessitava”, i l’actitud de les famílies dels residents pel “suport i la comprensió durant tants i tants mesos sense poder estar al costat dels seus éssers estimats”.

Pascual també ha fet un repàs de la feina feta pel sector assistencial de la gent gran en el darrer any i aplaudeix, entre d’altres, el recent acord entre patronals i sindicats, en un “escenari polític i social convuls i molt incert”, amb tarifes que han pujat un 13,8 % i els salaris entre el col·lectiu de professionals un 12 %.