12 de març del 2020. Va ser la data en què el govern de la Generalitat va anunciar el tancament de les escoles i les universitats per la pandèmia pel coronavirus. Aleshores, només faltaven dos dies perquè el Govern espanyol anunciés el confinament domiciliari, un tancament que finalment va fer romandre la ciutadania a casa durant més de dos mesos. Fins a aquell dijous, a Catalunya només hi havia oficialitzats 316 casos positius per SARS-CoV-2 i sis víctimes mortals.

Com es va informar aquell 12 de març, quan faltaven poques hores per al primer decret d’estat d’alarma a causa de la crisi sanitària? Et resumim els titulars que va deixar aquella jornada.

Escoles i universitats, tancades…

“Bon vespre. 12 de març. Han arribat les mesures contundents. A partir de demà no hi haurà classes a escoles, instituts ni universitats a Catalunya. De moment, s’ha previst que la mesura duri un mínim de 14 dies”. Així va començar aquell dia el ‘btv notícies vespre’. L’aleshores president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar la mesura després de reunir-se amb el seu govern. “Cal abaixar el ritme per contenir la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari”. El cap de l’executiu va fer una crida a la “responsabilitat individual” i a la “lluita compartida i solidària”.

Tot feia pensar que el tancament dels centres educatius duraria només dues setmanes, però finalment es va allargar mesos. A les universitats, les classes van cancel·lar-se aquella mateixa tarda. Els alumnes van començar a estudiar a distància, via telemàtica. Els exàmens també es van fer en línia o, en alguns casos, es van suspendre.

… i també 400 equipaments municipals

En aquest cas, la notícia la va donar el govern d’Ada Colau: l’executiu va anunciar el tancament de més de 400 equipaments municipals com biblioteques, centres cívics, casals de barri o centres esportius. “Són mesures amb una mirada social per poder preservar que no es produeixi el col·lapse”, va dir aleshores la regidora de Salut, Gemma Tarafa.

El tancament dels locals municipals va dur molts usuaris habituals a planificar-se de cara a les dues setmanes següents ja que, també en aquest cas, en un inici el tancament havia de ser només de 14 dies.

Només 316 casos diagnosticats fins aleshores

Des del primer cas de coronavirus diagnosticat a Catalunya, el 25 de febrer del 2020, el Departament de Salut actualitza diàriament el nombre de contagis, de persones hospitalitzades i de víctimes mortals. Aquell 12 de març es va informar de 135 casos nous de coronavirus, que van fer enfilar -se la xifra total de diagnosticats a 316. Fins aleshores s’havien fet públiques sis morts per covid-19, tres de les quals arran del brot que va haver-hi a Igualada, municipi que va haver de confinar-se perimetralment aquell mateix dia.

Ada Colau, aïllada preventivament

Un altre dels titulars del dia el va donar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: va començar un aïllament preventiu de dues setmanes a casa per haver estat en contacte amb un cas positiu de coronavirus.

“Hola, soc l’Ada i us parlo des de casa meva. Em sumo a les persones que els propers dies treballarem des de casa”. Així va començar Colau el vídeo amb què va comunicar el seu confinament. A les xarxes socials, va assegurar que es trobava “perfectament” i sense cap símptoma. “Cuidem-nos, siguem responsables i ens veurem aviat”, va acabar dient l’alcaldessa.

Primer pla de xoc contra el coronavirus

Amb una pandèmia que avançava i amb sectors econòmics que començaven a patir els efectes negatius de la por i la incertesa ciutadanes, el Govern espanyol va anunciar les primeres mesures del pla de xoc sanitari i econòmic. En concret, l’executiu central va transferir 2.800 milions d’euros a les comunitats autònomes per invertir-los en els seus sistemes de salut, cada cop més tensionats.

El metro, cada cop més buit

La por per l’increment dels contagis no només era visible en l’activitat econòmica: també en el transport públic, amb andanes i combois cada cop amb menys passatgers. En el cas del metro, el volum d’usuaris va reduir-se un 7 % en qüestió de tres dies. La davallada també es va veure als autobusos, FGC, Rodalies i els taxis.

Compres massives als supermercats

A mesura que avançava la setmana, els supermercats s’omplien cada cop de més clients que compraven més productes que de costum. Molts ciutadans temien que hi hagués problemes d’abastiment amb la pandèmia. Alguns establiments van detectar fortes demandes en productes bàsics o d’higiene, com el paper higiènic, però en tot moment van deixar clar que els distribuïdors podrien abastir-los sense problemes.

La Lliga de futbol, suspesa

En l’àmbit esportiu, la notícia de la jornada va ser la suspensió de totes les competicions esportives oficials, incloses les lligues de futbol de Primera i Segona Divisions. En un inici, de nou, la mesura havia d’allargar-se durant 15 dies. D’acord amb això, la competició no podia tornar fins al primer cap de setmana d’abril, tot i que en cap cas no es va descartar acabar suspenent-la definitivament.

Finalment, la Lliga de futbol no es va poder reprendre fins al mes de juny.