La conselleria d’Educació i la de Salut de la Generalitat han confirmat per carta als centres d’educació primària i secundària de tot Catalunya que començaran el tercer trimestre sense mascareta. En la missiva, —firmada pels responsables d’ambdues conselleries, Josep Maria Argimon i Josep Gonzàlez-Cambray, respectivament— s’especifica que permeten “flexibilitzar la mesura de la mascareta el primer dia de represa de l’activitat lectiva després de Pasqua”.

S’oficialitza així l’anunci fet per Argimon aquesta setmana que Catalunya avanci un dia la retirada de les mascaretes a les escoles i instituts, que aprovarà el Govern espanyol el 19 d’abril perquè entri en vigor el dia 20 i eliminarà l’ús de les mascaretes en espais interiors arreu d’Espanya.

Agraiment a “l’esforç i la comprensió”

Els titulars de les conselleries han celebrat que els alumnes tornin a classe després de Setmana Santa amb aquesta “flexibilització”, i han aprofitat per agrair al col·lectiu “l’esforç i la comprensió” per fer front a la covid durant el curs passat i el present. També han valorat el compromís de “fer compatibles les mesures del control epidemiològic amb la tasca docent i formativa” en unes circumstàncies que han descrit de “molt complexes”.

Estudis i dades que avalaven la retirada

El Govern espanyol va anunciar que la mascareta deixarà de ser obligatòria a partir del 20 d’abril, amb excepcions. Argimon ja va lamentar que “s’hagi trigat tant a prendre aquesta decisió”. En l’àmbit escolar, Argimon va afirmar que hi ha estudis i dades que avalaven la retirada.

Més enllà dels llocs on continuarà sent necessària, com entorns sanitaris i transport públic, Argimon ha dit que se n’haurà de fer un ús “responsable”, i ha demanat que s’actui “amb sentit comú”, per exemple quan es produeixin aglomeracions. Amb tot, ha apostat per “anar normalitzant” al màxim la vida i ha constatat que les xifres de la pandèmia continuen a la baixa.

El conseller ha reconegut que la retirada de les mascaretes pot comportar un cert repunt de casos però no espera que sigui gaire elevat. En tot cas, ha recordat que mai no han descartat que s’hagin de fer passos enrere i per això podria ser que en algun moment es recomanés tornar a portar la mascareta en interiors, si la situació epidemiològica així ho aconsella.