Després de mesos d’espera, la mascareta desapareixerà de les classes d’educació primària i l’ESO aquest dimarts. És un moment desitjat per a molts infants i les famílies després de dos cursos marcats per la pandèmia. Tot i això, des de l’aFFaC (Associació Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya) critiquen que la decisió arriba tard. La presidenta de l’entitat, Belén Tascón, assegura que les famílies tenen una “sensació agredolça” perquè consideren que “les autoritats “no han escoltat les necessitats dels nens” i han trigat massa a retirar les mascaretes a l’aula.

Visió adultocèntrica de la pandèmia

Tascón recorda que els pediatres ja van avalar al febrer la retirada progressiva de les mascaretes i que hi ha almenys un estudi que evidencia que la mascareta no ha estat una mesura eficaç per frenar contagis a l’aula. Per això, des de l’aFFaC qüestionen la tardança en la decisió i consideren que hi ha hagut una “visió adultocèntrica” de la pandèmia que “ha oblidat els infants i adolescents”.

Des dels departaments d’Educació i Salut sempre s’havien compromès què l’escola seria el primer àmbit on es retiraria la mascareta. Però, tot i l’aval dels pediatres i les veus creixents de la societat demanant-ho, la decisió s’ha retardat, sobretot per les reticències del Ministeri de Sanitat. El conseller Argimon va amenaçar de tirar pel dret i retirar la prohibició abans de rebre l’autorització del ministeri. Finalment, Catalunya s’avançarà 24 hores a la resta de l’estat. Està previst que el consell de ministres aprovi dimarts l’eliminació de dur mascareta a interiors, també a l’escola.