Després de gairebé tres mesos de vacances, toca tornar a les classes, recuperar les rutines habituals i retrobar-se amb els companys. El curs escolar 2018-2019 engega aquest dimecres amb més alumnes en els ensenyaments obligatoris que l’any anterior: prop de 180.000 estudiants tornen a classe. També creix la plantilla de professors. En aquest cas, l’increment és de prop d’un centenar.

Cinc escoles i instituts en obres

El curs comença amb cinc centres escolars de la ciutat amb les màquines encara treballant per enllestir les reformes: l’Escola Auditori, La Maquinista, la Ignasi Iglésias, La Mar Bella i l’Institut Escola Antaviana. De fet, els treballs contra rellotge s’han fet fins a l’últim moment per mirar d’avançar les obres al màxim possible abans de l’inici de les classes.

obres escola Ignasi Iglesias

En el cas de l’Escola Ignasi Iglésias són obres de llarga durada i no és preveu que s’acabin fins setembre de 2019. Per garantir la seguretat dels alumnes, s’ha construït un passadís per separar els alumnes de primària del solar on s’estan fent el gruix dels treballs. A les famílies els preocupa també el soroll i la pols. Per això, s’ha demanat tancar les finestres de les classes i s’hi han instal·lat alguns aparells d’aire acondicionat.

L’estrena de l’Escola Auditori

En dos centres escolars l’estrena és per partida doble. No només perquè s’engega el curs, sinó perquè són de nova creació: l’Institut 22@ i l’Escola Auditori. En el primer cas, són tres línies d’ESO i s’ubica a l’antiga fàbrica tèxtil de Can Saladrigas, a Sant Martí. El segon consta de dues línies de P3 i és l’única escola que s’estrena a tot Catalunya.

A l’Escola Auditori, les obres s’allargaran fins d’aquí a cinc anys. Mentre durin, els infants s’ubicaran en uns barracons provisionals situats just al costat. L’objectiu és minimitzar l’impacte de les obres. Per això, la directora del centre, Eva Martín, ha explicat que han pactat amb els operaris que els treballs més sorollosos es realitzin fora de l’horari lectiu.

Els dies previs a aquest dimecres han estat de feina per als professors, però també per a les famílies, que han recollit a les botigues el material escolar reservat abans de les vacances. Els últims dies s’hi han vist cues, perquè, expliquen els botiguers, la majoria deixa per a l’últim moment la recollida de llibres i material.

Impacte en la circulació

La tornada a les classes té conseqüències directes en la mobilitat. A la zona alta de la ciutat és on més s’han notat. A la ronda de Dalt, per exemple, s’han generat cues a primera hora del matí. La Guàrdia Urbana ha posat en marxa l’operació Tardor, un dispositiu específic de control de trànsit per facilitar la fluïdesa de la circulació a tota la ciutat.

Amics i rutina

A la sortida, els nens s’han mostrat contents de retrobar els amics i resignats de tornar a la rutina.