La reestructuració municipal dels Serveis Socials passa per la creació de quatre centres distribuïts per la ciutat, que atendran els 10 districtes. Segons fonts municipals, aquesta redistribució suposa la incorporació de 35 treballadors socials més, passant dels 40 actuals a 75. L’objectiu, segons les mateixes fonts, és alliberar els assistents socials de la feina burocràtica que comporta, per exemple, gestionar i tramitat els diferents ajuts a les dependències.

Aquesta explicació, però, no acontenta tothom. Entitats i veïns del barri Gòtic asseguren que la mesura suposarà la desaparició de serveis com ara la Xarxa Laboral del Gòtic, una iniciativa amb quatre anys de vida que té com a objectiu principal donar eines, en aquest cas formació perquè els col·lectius més necessitats del barri trobin feina.

Por a la desaparició de projectes

La Xarxa Laboral del Gòtic va sorgir a iniciativa d’entitats veïnals i socials del barri per donar sortida laboral a col·lectius desafavorits. Segons algunes de les entitats promotores, ara el projecte podria tenir els dies comptats si s’aplica la redistribució d’assistents socials prevista per l’Ajuntament.

La presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer d’Avinyó i una de les impulsores de la Xarxa Laboral, Teresa Caja, assegura que  d’aplicar-se al Gòtic la redistribució dels assistents socials “els treballadors passaran de set a quatre. Això és molt greu, ja que no podrem continuar amb la Xarxa Laboral. Els treballadors socials ens diuen les persones que hi ha al barri en risc d’exclusió social i entre tots ho fem. Si ens treuen aquests assistents, nosaltres ens quedem manques”.

Recollida de signatures

Per evitar que la reducció es faci efectiva, entitats i veïns del Gòtic han engegat una campanya informativa i de recollida de signatures, tant presencial com a través de la xarxa.

El districte de Ciutat Vella assegura que la proposta municipal no posa en risc cap servei. La regidora del districte, Gala Pin, explica que “els treballadors es mouran però s’emportaran un volum de feina molt important de tot això que són els tràmits als ajuts a la dependència. La gent que es quedi, no ha de suposar que hi hagi una retallada de programes o que es deixin de fer cap dels programes que s’estan fent”.

Veïns i entitats del Gòtic es reuniran la setmana entrant amb el districte de Ciutat Vella per demanar que el barri no perdi cap assistent social.