Els quatre líders independentistes empresonats en vaga de fam han enviat una carta a 40 dirigents de la Unió Europea, entre els quals hi ha el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, la cancellera alemanya, Angela Merkel i també el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, entre altres.

Amb aquesta acció volen difondre internacionalment la seva situació i denuncien, un altre cop, que el Tribunal Constitucional els està paralitzant els seus recursos. Asseguren que és un bloqueig de l’alt tribunal per impedir que els processats recorrin a la justícia europea. Així ho han expressat a través d’una missiva que ha llegit Pilar Calvo, portaveu dels presos en vaga (Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull).

“La intenció és denunciar el bloqueig judicial del Constitucional i conscienciar a l’opinió pública i als dirigents polítics internacionals de quina és la seva situació.”

Calvo també s’ha referit a l’estat de salut dels quatre presos en vaga de fam i ha dit que es troben “forts, ferms i determinats”, recordant que només Jordi Turull ha hagut de ser ingressat.

Recorreran el “bloqueig judicial” davant del TEDH

L’advocat de Sànchez, Turull i Rull, Jordi Pina, també ha anunciat que ells tres recorreran aquest bloqueig al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) un cop el Constitucional hagi refermat a Sànchez i Turull la suspensió com a diputats perquè, segons critiquen els empresonats, els recursos s’haurien de resoldre en un termini de 30 dies i ja fa un any que els van interposar.

“Volem que el tribunal europeu pugui analitzar si la tàctica dilatòria del Tribunal Constitucional ens evita tenir accés a la justícia europea.”

Pina també ha reconegut que el Constitucional ha començat a resoldre recursos pendents un cop començada la vaga.