El Jutjat de Guàrdia de Badalona ha ordenat presó preventiva comunicada i sense fiança per a set dels 26 detinguts d’un clan familiar que controlava la Mina. Els altres vuit detinguts que també van passar a disposició judicial han quedat en llibertat amb diferents mesures cautelars. Les detencions es van produir la setmana passada en una macrooperació dels Mossos d’Esquadra, on van fer una trentena d’entrades i escorcolls a domicilis de Badalona, Barcelona, Santa Coloma de Farners, Terrassa, Sabadell i Arenys de Mar.

El Jutjat de Guàrdia de Badalona ha finalitzat aquest dilluns a la nit les compareixences dels 15 detinguts que havien passat a disposició judicial. El jutjat manté la causa oberta pels delictes d’organització criminal, contra la salut pública, robatori amb violència, robatori amb força, temptativa d’homicidi, tinença il·lícita d’armes, usurpació de funcions, extorsió, usurpació d’immobles i defraudació de fluids.

Un clan familiar que atemoria els veïns

Els detinguts formaven part d’un clan familiar històric que exercia un gran control sobre els habitants del barri de la Mina, i que els Mossos van desarticular dijous passat. L’organització recorria a la violència i la intimidació per “atemorir” la ciutadania i operava en l’àmbit d’influència del Besòs. El clan està presumptament involucrat en diverses baralles i tirotejos, que mantenien amb grups rivals als quals extorquien.

Durant els escorcolls, en què van participar més de 500 agents, els Mossos van trobar diverses pistoles i un subfusell d’assalt que se sospita que els detinguts van utilitzar en els enfrontaments.