El catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Nieva, ha explicat en una entrevista al ‘btv notícies vespre‘ que la sentència del judici del procés “no es pot dictar fins que no es resolgui la qüestió prejudicial” sobre Oriol Junqueras, que el Suprem ha presentat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) amb seu a Luxemburg.

La resolució d’aquest tribunal sobre la immunitat o no del exvicepresident del govern català, Oriol Junqueras, és clau segons el catedràtic, que estima que pot trigar d’entre vuit i nou mesos a fins a un any i mig. Amb aquest termini llarg, Nieva pronostica que “podria canviar la situació de presó” preventiva dels líders independentistes, i apunta que “potser en algun moment s’ho repensen” els magistrats i opten per altres mesures com podria ser l’arrest domiciliari. Aquest dijous, el Grup de Treball de l’ONU contra les Detencions Arbitràries ha demanat la llibertat immediata de Forn, Romeva, Rull i Bassa, després que ja va sol·licitar el mateix per a Junqueras, Sànchez i Cuixart.

La posició de Luxemburg ha de delimitar, d’una banda, si Junqueras gaudeix d’immunitat o no, encara que el Suprem no l’hagi autoritzat a recollir l’acta de diputat europeu i, de l’altra, si cal demanar autorització al Parlament Europeu abans de dictar sentència.