Oriol Junqueras

(ACN) La defensa d’Oriol Junqueras ha presentat un recurs de súplica davant del Tribunal Suprem en què li demana que suspengui la prohibició d’anar al Congrés a recollir la seva acta d’eurodiputat de forma cautelar i elevi “urgentment” una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg, perquè es pronunciï sobre el cas.

El text del recurs esgrimeix tant que Junqueras ja va poder anar al Congrés quan es van constituir les corts espanyoles com que l’impediment d’anar-hi ara és una “vulneració de drets fonamentals”. També recorda l’informe del grup d’experts de l’ONU sobre l’empresonament del dirigent republicà, que en demana la llibertat.

Les preguntes prejudicials que la defensa de Junqueras demana que es facin a Luxemburg són sis. Reclamen al Suprem que elevi aquestes qüestions a Luxemburg abans de resoldre el recurs i que tingui en compte que la seva prohibició pot estar vulnerant “el dret a la representació política, a la llibertat deambulatòria, a la presumpció d’innocència i a la llibertat d’expressió”. També retreu al Suprem que haver impedit la recollida de l’acta suposa “una suspensió indefinida i generalitzada del dret de participació política” i que no hi ha cap norma de la UE “que condicioni l’obtenció de la condició d’eurodiputat” més enllà de la proclamació ” ja efectuada”.

De fet, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar divendres, 14 de juny, els eurodiputats electes de l’Estat espanyol, entre els quals hi havia Junqueras, però també Carles Puigdemont i Toni Comín. Per això lamenta que el Suprem “s’aparta de precedents anàlegs sense raó i contravé la normativa que regula la participació dels ciutadans en les eleccions al Parlament Europeu”.

“Quin sentit tindria la participació en les eleccions i el vot ciutadà si no pot ni tan sols atendre el primer tràmit establert en la seva condició de parlamentari electe?”, pregunta la defensa, que sospita que s’ha denegat el permís a Junqueras perquè reculli l’acta per “evitar la immunitat parlamentària”. A més, sosté que la immunitat del líder republicà està en vigor “des del moment de la seva proclamació”, és a dir, des de divendres.