David Bondia Síndic Greuges

(ACN i redacció) El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, vol donar un impuls nou a la sindicatura durant el seu mandat. Entre les propostes que planteja hi ha buscar usos nous per a les cel·les en desús de comissaries de la Guàrdia Urbana, cercar un espai “més amable” fora de la comissaria on les dones puguin denunciar un cas de maltractament o incloure els joves en el debat sobre els botellots i el civisme.

La majoria de cel·les de les comissaries ja no s’utilitzen i, per tant, creu que cal tancar-les definitivament i dotar els espais que ocupen d’un ús nou, amb l’excepció única de la seu de la Divisió Policial de Trànsit a la Zona Franca, on sí que es custodien persones detingudes.

“Volem que no només ens vegin com una oficina de queixes, sinó també de propostes”

Des que ocupa el càrrec fa pocs mesos, Bondia ha impulsat cinc actuacions d’ofici en àmbits diferents i el seu objectiu és que d’aquí a cinc anys la sindicatura sigui “un referent en drets de proximitat” a Barcelona. Una de les actuacions impulsades té a veure precisament amb l’anàlisi de les infraestructures de la Guàrdia Urbana. D’altra banda, planteja buscar un espai nou per a les dones que vulguin denunciar un cas de maltractament i aprofitar que el cos policial es dotarà de més capacitat per abordar el maltractament masclista. “No han d’anar a la comissaria, sinó buscar un espai més amable i que sigui un lloc no només de denúncia, sinó també d’acompanyament”, afirma.

Un espai per a joves per debatre entorn els botellots

Bondia també té previst posar fil a l’agulla a la ‘Taula ciutadana per una nit cívica i segura’, posada en marxa al novembre amb la participació d’administracions, cossos policials, associacions ciutadanes, comerciants, restauradors i representants del sector de l’oci nocturn. “Hem fet un estudi veient quina és la perspectiva de la gent jove quant als botellots i portem propostes en concret que les plantejarem a la pròxima reunió de la taula”, explica. D’entrada, avança que suggereixen més participació dels joves a la taula, ja que creu que cal regular la convivència a l’espai públic “amb la participació del jovent” i no limitar-se a les sancions.

Altres qüestions que està impulsant són la vigilància en l’aplicació de la normativa de terrasses o les problemàtiques entorn a l’infrahabitatge, els pisos buits o els albergs per a persones sense llar. D’altra banda, i relacionat amb el dret a l’habitatge, Bondia s’ofereix per fer un seguiment de la instal·lació de l’alberg per a persones sense llar amb addiccions al Baix Guinardó a partir del març, quan es traslladi de la ubicació actual a les Corts.