Els veïns de Porta no es rendeixen en la lluita pels terrenys de la Maladeta i tornen a demanar a l’Ajuntament que compri els solars perquè la iniciativa privada no edifiquin més pisos. Han publicat un manifest amb el suport d’aliats nous, l’escola pública Splai, i recullen signatures. Fa 11 anys que un grup de veïns van ocupar els solars per reconvertir-los ens horts i reclamar així la construcció d’una gran rambla verda. Des de llavors, els horts són per al barri tot un símbol contra l’especulació. Fa un any ja van presentar una iniciativa ciutadana al Consell Plenari de Nou Barris que no va prosperar. Ara proposen rendibilitzar la compra dels terrenys amb la construcció d’equipaments per a l’escola i el barri.

Un gimnàs i un espai polivalent

L’AV Porta veu compatible mantenir a la Maladeta un espai verd enjardinat amb la construcció d’equipaments per al barri. “El manifest és un altaveu de les necessitats i les reivindicacions que té el barri”, explica Agustín Martínez, president de l’AV Porta. “I és molt senzill, demanem que el terreny sigui públic i començar un procés participatiu que determini si donem un ús més ampli als solars o una rambla com era inicialment”.

Entre les propostes veïnals hi ha la construcció d’un gimnàs i un espai polivalent per a l’Escola Splai, situada a pocs metres dels horts. Fa dècades que el centre demana ampliar les instal·lacions perquè els 230 alumnes de l’escola han de fer l’activitat física als patis. L’escola proposa poder compartir els equipaments amb el barri. “Els veïns defensaven aquest solar com un espai públic enjardinat, però les dues coses són compatibles”, comenta Marta Plaza, directora de l’Escola Splai. “Seria genial compartir les dues coses, espai verd, però amb un gimnàs i un espai polivalent per fer concerts, rondalles i altres representacions”. A hores d’ara, l’AV Porta i el centre escolar recullen signatures per fer arribar la petició a l’Ajuntament de Barcelona.