L’entitat veïnal Resistim al Gòtic ha denunciat aquest dimecres que la finca del carrer dels Cecs de la Boqueria, 3, al barri Gòtic, fa tres anys que no té propietat i això fa que s’estigui degradant, tot i tenir una vintena de veïns vivint-hi. El col·lectiu demana a l’Ajuntament que se’n faci càrrec de manera subsidiària, iniciï els tràmits per convertir-la en habitatge públic i regularitzi els contractes de lloguer de les persones que hi resideixen.

Segons explica l’entitat, quan va morir l’antic propietari va deixar l’immoble en herència a la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, una institució que depèn de l’Arquebisbat, però no va acceptar l’herència i ara l’edifici hauria de passar a mans de la Generalitat, que encara no ha fet els tràmits per acceptar-lo.

Problemes de seguretat i salubritat

Mentrestant, però, la finca no té propietari i està “en condicions de manteniment i salubritat lamentables i perilloses“, segons denuncia Resistim al Gòtic. De moment, l’Ajuntament hi ha instal·lat una malla per evitar possibles despreniments però l’entitat lamenta que durant aquest temps l’edifici s’està degradant molt.

La porta d’accés a la finca presenta problemes de seguretat; el terrat va patir un incendi al novembre i va estar mesos acumulant runa i escombraries cremades, i els baixants estan malmesos i provoquen fuites d’aigües brutes, la qual cosa posa en risc la salubritat. A més, amb el temps també hi ha hagut almenys un narcopís. Tot i això, els veïns expliquen que la presència policial evita darrerament els problemes de drogues.

Patim molt i ara que tinc dos nens, encara més”
Chaima Bakhat, veïna

A la finca hi viuen uns 18 veïns, sis dels quals són menors d’edat. Un d’ells és Chaima Bakhat, que viu amb el marit i els fills. “Patim molt i ara que tinc dos nens, encara més”, explica. Bakhat assegura que, tot i el mal estat actual de l’immoble, els problemes de manteniment s’arrosseguen des que ella hi va entrar a viure: “He estat 12 anys pagant el lloguer i ens hem queixat sempre pels problemes que hi ha hagut amb la droga, amb la brutícia, amb la instal·lació de llum… Ningú es fa càrrec de res“. La veïna comenta, a més, que en els casos de petites reparacions fins i tot han estat els veïns els que se n’han hagut de fer càrrec. Per tot plegat, fa poc més d’un any va decidir deixar de pagar.

Lloguer social per als inquilins

Resistim al Gòtic, però, fa un pas més i, a banda de resoldre els problemes que té la finca, demana a les administracions que l’immoble passi a formar part del parc d’habitatge públic de la ciutat. “És un barri amb evidents necessitats d’habitatge públic i, alhora, té enormes dificultats per aconseguir-ne, a causa de la densitat urbana i la manca de solars disponibles”, argumenta l’entitat, que demana que es regularitzin en condicions de lloguer social els contractes de les persones que hi viuen.

Fins a quatre expedients per la manca de manteniment

El districte de Ciutat Vella ha fet seguiment del cas i ha obert fins a quatre expedients per manca de manteniment en els darrers tres anys.

Segons detallen fonts municipals, el setembre de l’any passat es va contactar amb l’Oratori de Sant Felip Neri, que és qui consta com a propietat de l’immoble, i es van fer diverses reunions en què es va informar que hi ha un procediment judicial actiu sobre la propietat. El districte també té constància que la congregació va fer algunes actuacions per millorar l’estat de l’edifici, com la col·locació de la malla protectora, i es va comprometre a fer un estudi i projecte de la finca.

Pel que fa a una possible actuació subsidiària de l’Ajuntament de Barcelona davant l’absència de propietat que denuncia Resistim al Gòtic, el consistori recorda que l’obligació de l’Administració és requerir al privat que en faci el manteniment adequat. I en el cas que la propietat no actuï, el que ha de fer és buscar una alternativa d’habitatge per als habitants de l’edifici.

Només es podria arribar a actuar subsidiàriament en casos molt puntuals, si hi ha risc greu imminent o situacions molt extremes, i el cost de les actuacions s’hauria de facturar sempre a la propietat.