El confinament per la covid-19 ens ha portat a passar moltes més hores dins de casa, però hi ha famílies que no ho tenen fàcil. Un estudi recent d’Enginyeria sense Fronteres recorda que la pobresa energètica persisteix i que afecta, en especial, els infants. Segons les dades de l’Ajuntament que recull l’informe, a Barcelona de mitjana un 15 % de les llars amb nens no poden aclimatar la casa, sobretot quan fa fred.
I el percentatge creix si ho mirem per districtes: els que més ho pateixen són Nou Barris (35 %) i Ciutat Vella (32,3 %). L’escenari és semblant si ens fixem en un altre indicador. Prop d’un 30 % de les famílies d’aquests dos districtes —un 28,7 % a Nou Barris i un 27,3 % a Ciutat Vella— acumulen retards en el pagament de les factures d’aigua, llum i gas.
Irene González, autora de l’estudi i membre d’Enginyeria sense Fronteres, assegura que el fenomen afecta “més d’un terç de les famílies amb fills de districtes grans, i és molt preocupant”. El treball alerta, doncs, que la pobresa energètica vulnera els drets d’infants i adolescents. Els pot causar, per exemple, malalties respiratòries, com ara bronquitis o asma, o problemes de salut mental.
El coronavirus “els pot perjudicar encara més”
I, amb la crisi del coronavirus, el sotrac en l’economia dels pares i, de retruc, de tota la família els pot perjudicar encara més. “A l’inici del confinament feia fred… i l’ús intensiu de recursos energètics l’assumiran íntegrament les famílies. Això pot tenir efectes econòmics molt greus en cases que ja estaven en situació de precarietat energètica i ja tenien deutes acumulats”, lamenta González.
L’estudi, titulat Precarietat energètica i infància a la ciutat de Barcelona: una mirada des dels drets energètics de la infància, també posa sobre la taula que molts casos de pobresa energètica passen desapercebuts i que cal posar més esforços a detectar-los. L’autora proposa, per exemple, instaurar protocols als centres educatius i d’atenció primària per intuir quins nens i joves estan en risc.