L’exvicepresident del govern de la Generalitat Oriol Junqueras, l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva i l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell han rebut aquest dijous la confirmació que se’ls amplia el nombre d’hores setmanals que podran sortir de la presó en aplicació de l’article 100.2. La decisió arriba un mes després que les mateixes juntes de tractament de les presons van denegar el permís perquè els líders sobiranistes passessin el confinament a casa i enmig d’acusacions cap al Tribunal Suprem per haver advertit que, si ho feien, estudiaria acusar de prevaricació els responsables dels centres penitenciaris.

Fins a 30 hores més fora de la presó cada setmana

En el cas d’Oriol Junqueras, podrà sortir del Centre Penitenciari Lledoners quatre dies per setmana durant un total de 12 hores al dia. Abans podia fer-ho tres dies per setmana i durant sis hores diàries. El canvi respon al trasllat temporal del lloc de treball, a la recuperació d’hores que no va gaudir a causa del confinament i a la petició formulada per la seva representant legal. Junqueras és el més beneficiat pel canvi. Si abans podia passar 18 hores per setmana fora de la presó, ara n’hi podrà estar 48.

Un altre cas és el de l’exconseller Raül Romeva, que podrà passar fora de Lledoners quatre dies per setmana durant un total de 10 hores al dia. Igual que Junqueras, en la primera tramitació del 100.2 se li van autoritzar tres dies per setmana fora del centre durant sis hores al dia. En el seu cas, el canvi es deu a la modificació del seu contracte laboral, a la recuperació d’hores degut al confinament i a la petició formulada per la seva representant legal. Romeva, doncs, passarà fora de la presó 40 hores per setmana, mentre que abans tenia permís per sortir durant 18 hores.

Per a Carme Forcadell, el Centre Penitenciari Mas d’Enric ha aprovat permisos de tres dies per setmana però 12 hores al dia. Anteriorment, podia sortir tres dies per setmana i un total de nou hores al dia. El seu canvi s’ha fet per la modificació temporal de la seu de l’entitat on desenvolupa el voluntariat i a la petició formulada per la seva representant legal. Per tant, passarà de les 27 hores per setmana anteriors a poder sortir 36 hores per setmana.

Com ja va fer en les primeres aprovacions de l’aplicació de l’article 100.2 per als presos del procés, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima no informarà ni de la data d’inici de les sortides ni de les empreses ni entitats de destinació de cadascun dels beneficiaris dels permisos, amb l’objectiu de protegir-ne la intimitat.