ALFONS PUERTAS, meteoròleg de l'Observatori Fabra "La pluja d'estrelles és un fenomen d'astronomia, tot i que la seva nomenclatura el fa vincular una mica amb la meteorologia. És un fenomen astronòmic cíclic que es produeix cada any per aquestes dates. Simplement passa quan la Terra, en la seva òrbita al voltant del sol, passa per un punt de l'espai on abans hi havia passat un cometa. Les restes d'aquest cometa, quan són traspassades per la Terra, són petites partícules de sorra, petites pedretes, que quan entren en contacte amb l'atmosfera de la Terra s'encenen i fan aquest efecte d'estrelles fugaces, de traces ben visibles en el cel nocturn. Com que això passa cada any per les mateixes dates, és molt fàcil predir en quin moment de l'any, en quines dates i en quins horaris, passarà la Terra per aquesta zona de l'espai on hi ha aquest polsim, aquesta sorreta, restes del pas d'un cometa anterior."

Les llàgrimes de Sant Llorenç seran difícils de veure a Barcelona i rodalies. Les condicions òptimes per contemplar-les és cel serè i poca llum al voltant de l’observador. Avui dimarts, tot i que anem a una zona sense contaminació lumínica, s’espera una jornada amb molts núvols i fins i tot amb la possibilitat d’alguns xàfecs. Si us desplaceu per Catalunya, el panorma serà el mateix. Les tempestes seran fortes i generals al llarg de tota la jornada i també durant la nit. El temps s’estabilitzarà però a partir d’aquest dijous. Serà aleshores quan la nit tornarà a ser nítida i sense núvols. Aquest any, veure les llàgrimes de Sant Llorenç és missió pràcticament impossible.

Les llàgrimes de Sant Llorenç són en realitat les restes del cometa Swift-Tuttle, bàsicament pols i sorra, que entren en contacte amb l’atmosfera terrestre, es desintegren a causa del fregament i emeten luminescència. Es tracta d’un cometa que dóna la volta al sol cada 135 anys i que  va ser visible des de la Terra els anys 1992 i 1862. La seva òrbita està plena de restes, petites partícules que hi deixà en el seu moment i que cada any trobem quan la Terra passa per aquest punt.

it.Enguany el dia que es podrà observar més pluja d’estels serà la nit de dilluns a dimarts. S’estima que es podran veure aproximadament un centenar de meteors per hora. Per tal de poder-los observar, cal que busquem un indret elevat, allunyat al màxim de la contaminació lumínica de les zones urbanitzades, i que mirem cap al nord-est. Barcelona no ofereix les condicions adequades.

Cal tenir present que aquests dies la lluna es troba en fase creixent, motiu pel qual  es perdrà nitidesa durant algunes franges horàries. Concretament, la nit de dilluns a dimarts s’amagarà per l’horitzó a les 23.30 h. A partir d’aquella hora, les condicions per a l’observació, si el temps ho permet,  seran òptimes. Aquest diumenge, en canvi, la lluna haurà desaparegut abans, al voltant de les 23 h.

L’activitat de les Perseides, però, no és exclusiva d’aquestes nits. Si els núvols finalment us fan la guitza, recordeu que encara podrem observar la pluja d’estels, tot i que n’hi haurà menys, fins a la darrera setmana d’agost.