L'èxit de convocatòria de la primera Ruta per la Barcelona Trans és una prova que, un any més, el Circuit Festival també aposta per la cultura, més enllà de la festa. SEBAS "Està molt bé per trencar la mentalitat que al Circuit tot és sortir a lluir roba de disseny, escoltar música electrònica, i daurar-se a la platja. És trencar un tòpic." Es tracta d'un recorregut històric que pretén trencar l'estigma que carreguen, encara ara, les persones transsexuals. LEOPOLD ESTAPÉ Coordinadora de LGTB de Catalunya "En totes les èpoques de l'home han existit persones que s'han sentit amb un sexe diferent al que se'ls va assignar quan van néixer. És visibilitzar un fet que existeix i que hem de fer normal." Bona part de la ruta se centra al Raval, un punt de la ciutat que històricament ha aglutinat persones d'aquest col·lectiu. El motiu és per la seva proximitat a la zona portuària, un punt allunyat del centre de la ciutat on, anys enrere, hi havia molt menys control policial. "Tant trans, com gais, com lesbianes van haver de visibilitzar-se però aquest era un dels pocs llocs que la gent no els tirava pedres." Fins a la Constitució de 1978 no es va aconseguir abolir la legislació discriminatòria que s'havia instaurat durant el franquisme contra aquest col·lectiu. Tot i això, encara queda molt camí per recórrer. De fet, la Coordinadora de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya fa molts anys que reclama una llei contra l'homofòbia que encara no és una realitat. "Aquí a Barcelona hem estat pioners en moltes coses. Podem ser-ho amb aquesta llei, però també ho hem de ser tots i cadascun dels ciutadans. Ser trans i ser tan normal com qualsevol de nosaltres."

Segons Leopold Estapé, de la Coordinadora de LGTB de Catalunya, “cal visibilitzar un fet que existeix i que cal fer normal”. Aquesta és la idea de la Ruta per la Barcelona Trans, que pretén trencar l’estigma que encara ara carreguen les persones transsexuals. Per això explica com en totes les èpoques de l’home, des de l’època romana fins a l’actualitat, han existit persones que s’han sentit amb un sexe diferent al que tenien quan van néixer.

El Raval és un punt neuràlgic per explicar aquesta història. Ha estat una zona de la cuitat on històricament molta gent d’aquest col·lectiu s’ ha establert i on hi ha hagut els locals més emblemàtics. La Criolla, per exemple, situat al carrer del Cid, havia estat un dels cabarets més importants d’Europa fins que ara fa 75 anys una bomba el va fer desaparèixer i no es va tornar a reconstruir.