Un grup de veïns de la Sagrera engeguen una activitat conjunta que els serveix per fer esport plegats i alhora netejar els carrers del barri. L’activitat es fa dos cops a la setmana, dura dues hores i està inspirada en el “plogging”, una modalitat esportiva que ja té molts practicants als països nòrdics i als Estats Units.

Uns 15 veïns de la Sagrera han participat en la primera jornada de l’activitat. Amb roba còmoda, dividits en equips de tres persones i equipats amb petos identificatius, guants, pinces i bosses d’escombraries han recollit totes aquelles deixalles que han anat trobant al llarg del recorregut establert.

“Ens hem hagut d’ajupir moltes vegades”

L’activitat ha començat a l’Espai 30 de la Sagrera i ha transcorregut pel carrer d’Hondures i els carrers adjacents i ha finalitzat a la plaça dels Jardins d’Elx. El recorregut ha estat relativament curt, però els ha suposat un desgast físic més gran del que es pensaven: “Hem trobat més deixalles de les que ens imaginàvem i ens hem hagut d’ajupir moltes vegades tot i que portem les pinces”, explica una de les participants. “Sobretot hem trobat burilles de cigarreta, però també ampolles de plàstic, restes de vidre i papers”.

La Sagrera es Mou, l’entitat veïnal que desenvolupa accions de voluntariat social a la Sagrera i col·labora amb les escoles del barri, té previst fer l’activitat cada dimarts i dijous i variar el recorregut per fer batudes de neteja per tots els carrers del barri.

La importància de la neteja

El “ploggin” vol refermar la consciència de grup i fer barri. D’aquesta manera els participants han repartit als vianants un fullet explicatiu que vol sensibilitzar sobre la importància de ser cívic i fer ús dels contenidors i papereres. “El que volem és tenir un barri més net però això només serà possible si actuem de forma col·lectiva”, diu uns dels membres de l’entitat sagrerenca, Quim Terré. “Tant de bo d’aquí a un temps no faci falta sensibilitzar ningú perquè voldrà dir que tothom ha pres consciència de la importància de viure en un barri net. El barri és de tots i com més ens preocupem de dignificar-lo més satisfaccions en produirà a tots”. El Centre de Documentació de la Sagrera participa també en l’activitat, que inclou una estona de descans en què s’aprofitarà per explicar, de forma breu, un apunt històric del barri.

De Suècia a la Sagrera

El “plogging” va néixer a Estocolm com una iniciativa que volia combinar la pràctica esportiva amb la consciència pel medi ambient. Generalment es practica corrent i s’aprofita la recollida de la brossa per realitzar esquats i estiraments. El nom de “plogging” ve de fusionar la paraula anglesa “running”, que vol dir córrer, i l’expressió sueca “plocka upp”, que vol dir recollir.