La Fundació ACE de les Corts organitza aquest dissabte al matí una gran festa als Jardins de Magalí del districte, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’objectiu és conscienciar els veïns del barri sobre la necessitat d’inversió en recerca i la tasca de cuidador, un paper que recau en la majoria de casos en les dones, segons les dades de la fundació.

Més dones que homes

Pilar Cañabate, cap de treball social de la Fundació ACE, assenyala que més de la meitat de les persones diagnosticades són dones: set de cada 10 afectades. Segons Cañabate, aquest diferència es deu, en part, al fet “que el primer factor de risc és l’edat i les dones actualment vivim més anys”. Però la feminització de la malaltia no té a veure només amb aquest factor, ja que les dones són també les cuidadores principals. “Gairebé un 70 % de les cuidadores són dones. Parelles, filles i fins i tot les joves de les persones afectades”, conclou.

La treballadora social afirma, a més, que després d’un estudi fet amb més de 6.000 persones amb demència, es pot concloure que quan són elles les que estan malaltes, sovint el seu cuidador dona el senyal d’alerta quan la malaltia està més avançada que a l’inversa. Una dada important ja que la detecció precoç de l’Alzheimer és una de les claus per millorar-ne el pronòstic.

Mou-te per l’Alzheimer

La Fundació ACE ha organitzat aquest dissabte 21 de setembre de 10 a 14 h una gran festa per celebrar el Dia Mundial de l’Alzheimer als Jardins de Magalí. S’hi han bolcat diverses entitats del barri com el grup de dones Mou-te, la colla castellera els Panarres de les Corts o la Repúblik de l’Avern, que hi farà una batucada. A més, el gimnàs Holmes Place impartirà una classe de zumba. A la jornada també participaran Star Wars Catalunya i s’hi farà un taller de pintacares per als més petits. A la festa es vol visibilitzar la malaltia així com posar de manifest la necessitat d’invertir més diners en investigació.