La mobilització veïnal ha aconseguit aquest dijous al matí aturar el desnonament d’una família (una mare, la Saoia, i els seus dos fills menors) al número 18 del carrer d’Olzinelles, a Sants. L’actuació dels Mossos d’Esquadra, però, ha estat durament qüestionada per algunes entitats socials. Irídia Centre per la Defensa Drets Humans denuncia que la policia ha carregat sense justificació contra la gent concentrada en el moment de retirar-se i un cop el desnonament s’havia suspès. Assegura que l’ús de la força ha estat desproporcionat i que alguns agents no duien el número d’identificació. Les imatges les ha enregistrat i publicat al seu compte de Twitter el periòdic La Burxa.

Els Mossos asseguren que han actuat per garantir l’espai de seguretat quan els operaris que actuen en cas que s’hagi de retornar l’immoble als propietaris i els mateixos agents han estat encerclats pels manifestants.

Exigeixen una investigació al Departament d’Interior

L’enfrontament s’ha produït un cop el desnonament s’havia suspès. Aquesta és precisament una de les crítiques que fa Irídia. A través de Twitter ha assegurat que l’actuació policial no és ajustada a dret. Per això, demana al Departament d’Interior una investigació dels fets. També ha posat a disposició de la ciutadania un telèfon per contactar amb les persones que n’hagin resultat ferides. 

Discrepàncies sobre la xifra de ferits

Irídia parla d’almenys set persones ferides amb contusions. Els Mossos, però, rebaixen la xifra a un únic ferit, una veïna que ha estat atesa per un atac d’ansietat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). De fet a través de les xarxes també ha circulat el vídeo d’aquest moment, i algunes veus asseguren que la dona podria haver patit un atac d’epilèpsia, fet que els Mossos han desmentit.

La versió policial

Els Mossos justifiquen l’actuació i neguen que hagi estat desproporcionada. Asseguren que quan els agents es retiraven, un grup de persones han reconegut en una furgoneta els operaris que actuen en cas que s’hagi de retornar l’immoble als propietaris (com retornar les claus o tapiar la porta per evitar noves ocupacions).

Segons la mateixa versió policial, el grup ha encerclat els operaris, que han demanat suport als agents. En aquest moment, la policia ha retingut un dels manifestants per identificar-lo i per impedir-ho altres manifestants han encerclat els agents. Aleshores els Mossos han carregat contra alguns dels concentrats a cops de porra i els han dispersat en diverses direccions. Els Mossos argumenten que han hagut d’actuar per no veure’s superats  i per “guanyar espai de seguretat”.

Tot i l’actuació, però, finalment no han pogut identificar el jove ni detenir-lo.

Interior insta els Mossos a actuar amb congruència

En un comunicat emès pel Departament d’Interior arran de la polèmica generada, es recorda que “les intervencions de la policia s’han de realitzar d’acord amb els criteris de congruència, oportunitat i proporcionalitat”. Des de la conselleria s’entén, però, que el cos de Mossos d’Esquadra ja “garanteix l’adequat funcionament dels seus serveis”, els quals, assegura, són “constantment” auditats per si convé millorar-los.

Els comuns també en demanen explicacions

L’actuació policial i la controvèrsia que ha generat també han alertat el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Marc Serra. En una piulada ha lamentat que la policia hagi actuat amb violència davant la resistència pacífica i ha assegurat que també demanaran responsabilitats al Departament d’Interior. L’Ajuntament puntualitza que es tracta d’un requeriment que fa no com a tinent d’alcalde sinó com a membre del grup dels comuns que ha sol·licitat que el conseller comparegui al Parlament.