Cada cop més estudis científics evidencien que el plasma de ciutadans que ja han superat el coronavirus és útil per tractar pacients ara infectats. El Banc de Sang i Teixits fa una crida als donants per incrementar les reserves i avançar en el tractament de la covid-19, sobretot en moments d’alta necessitat als hospitals catalans. De fet, el Banc insisteix que transferir aquest component sanguini podria reduir la mortalitat i la gravetat dels malalts.

El plasma d’aquells que han patit el virus els pot ser d’ajuda perquè conté anticossos. S’ha demostrat que funciona en pacients no greus i si es transfereix al llarg de les primeres 72 hores d’infecció. “Mentre el cos [del malalt covid] comença a fer les defenses, n’hi estem posant d’externes. Per tant, és lògic que els ajuda a preparar-se abans davant el coronavirus i, així, evitar-ne alguns dels efectes”, explica Roser Vallès, metgessa del Banc de Sang i Teixits.

Coronavirus, en directe

Crida a augmentar els nivells de plasma a Catalunya

Qualsevol persona pot convertir-se en donant si té entre 18 i 65 anys i pesa més de 50 kg, si mai ha rebut transfusions i si fa més de 28 dies que ha superat la covid-19. En el cas de les dones, cal que no hagin passat per un procés de gestació. Aquells que ho compleixin es poden inscriure al web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19. Al marge de la pandèmia, Vallès alerta que les reserves de plasma a Catalunya són baixes i fa una crida a augmentar el nombre de donants perquè també “és molt necessari per fer front a altres afeccions”.

Tarda concorreguda de donants a l’Hospital Clínic

La d’aquest dijous ha estat una tarda prou concorreguda a les dues sales que el Banc de Sang i Teixits ocupa a l’Hospital Clínic. S’hi han trobat diversos donants de sang i de plasma i, entre ells, s’hi ha acostat Quique Salgado. Va passar el virus al gener: va perdre l’olfacte i el gust però no va anar més enllà. “Ja que l’he superat, considero important que altres persones es puguin beneficiar del meu plasma i passin millor la malaltia“, relata.

Quique Salgado dona plasma a l’Hospital Clínic